Linkovi

Mahmud Abas nije zainteresovan za stvaranje države sa privremenim granicama


Američki državni sekretar, Kondoliza Rajs, obećala je palestinskom predsedniku, Mahmudu Abasu, da će Bušova administracija pojačati inicijativu čiji je cilj, da se u skladu sa međunarodnim mirovnim sporazumom, obezbedi stvaranje palestinske države. Abas je nakon sastanka sa Rajsovom u Ramali, na zajedničkoj kofereneciji za medije rekao kako, međutim, nije zainteresovan za stvaranje privremene države sa privremenim granicama.

Bušova administracija se već neko vreme našla pod pritiskom onih koji traže veći angažman Vašingtona u Bliskoistočnom mirovnom procesu. Između ostalog, dvostranačka komisija kojom su predsedavali demokrata Li Hamilton i bivši državni sekretar, republikanac Džejms Bejker, zaključila je da kampanja za mir u tom regionu može dovesti do mira u Iraku i otupiti iranski regionalni uticaj.

Na konferenciji za novinare, nakog skoro dvočasovnog razgovora sa Mahmudom Abasom, Kondoliza Rajs je kazala da bi pitanje palestinske države trebalo rešavati zasebno, a ne zbog Iraka, Irana ili bilo kog drugog spoljnjeg faktora. Kazala je da je ovog puta u region došla da čuje stavove regionalnih zvaničnika i da su SAD jasno čule Abasovu poruku da se svakodnevni život Palestinaca mora unaprediti.

«Želim da vam kažem g. predsedniče, a reći ću i drugima, da smo jasno čuli vaš poziv za aktivnijim američkim angažmanom u ovim procesima. SAD su apsolutno predane nalaženju rešenja za demokratski, miran i bezbedan suživot Izraelaca i Palestinaca.»

Rajsova je najnoviju bliskoistočnu turneju počela u subotu uveče razgovorom sa izraelskom šeficom diplomatije Cipi Livini o tome kako ojačati umerene palestinske vođe stvaranjem tzv. «diplomatskog vidika» za rešenje procesa. Razmotrili su i ideju o stvaranju privremene palestinske države, unutar granica kontroverznog bezbednosnog zida koji Izrael gradi na Zapadnoj obali.

Međutim, na konferenciji za novinare sa Kondolizom Rajs, Abas je jasno rekao kako se protivi toj ideji.

«Napomenuli smo državnom sekretaru Kondolizi Rajs da se protivimo bilo kakvom privremenom ili tranzicionom rešenju, uključujući i stvaranje privremene države. Ne mislimo da je realno rešenje koje se može nadgraditi. Naglasili smo, međutim, kako je neophodno mobilisati sve međunarodne i regionalne faktore u cilju okončanja konflikta»

Abas je informisao Rajsovu o svom pokušaju da sa Hamasom formira vladu nacionalnog jedinstva, čiji bi cilj bio okončanje međunarodne ekonomske izolacije, uvedene zbog Hamasovog nepriznavanja Izraela i odluke da se ne odrekne nasilja. Abas je naglasio da će se razgovori sa Hamasom – ili okončati uspešno, ili će biti prinuđen da raspiše prevremene opšte izbore.

XS
SM
MD
LG