Linkovi

Džoan Džet – prva dama pank roka – na turneji sa novim albumom


Džoan Džet bavi se rok muzikom više od 25 godina – a posebno «pank» stilom koji se razvio kao alternativa rokenrolu 1970-ih. Počela je karijeru kao pevačica i vodja ženskog benda «Runaways», a zatim prešla na samostalne projekte. Takodje je pisala tekstove, bila prateći vokal i producent drugim bendovima. Džoan Džet sada je objavila novi album, i započela turneju po američkim klubovima. Nedavno je o svom životu u rok muzici inovom albumu razgovarala sa novinarom Glasa Amerike – Lerijem Londonom.

Džoan Džet je pionir na mnogo polja. Ona je prvi ženski izvodjač koji je imao sopstvenu izdavačku kuću, jedna od prvih pank-rok stilista, i jedna od prvih američkih pank zvezda koje su nastupale iza gvozdene zavese 1980-ih. Njen modni stil koji su karakterisale nitne i koža danas je standardna «uniforma» mnogih hevi-metal grupa. Džoan Džet je sada ušla u novu fazu, i postala ono što je oduvek želela da bude.

«Ja sam imala svoj san, i mislila da – sve dok ne doživim potpuni neuspeh – imam podjednako pravo da sanjam kao i svaki drugi čovek na svetu.»

Njen najveći hit «I Love Rock and Roll» pesma je koja se često pušta na mnogim sportskim takmičenjima u SAD. To je pesma koja je prema njenim rečima «tako velika» da je zasenila njenu ostalu muziku.

«Pomislila bih - hej, mi imamo i druge pesme, znate! Ali onda uvidite koliko je značajna ta pesma. I tada sam rekla sebi – neću valjda da imam negativna osećanja prema pesmi kada sam već imala ogromnu sreću da je snimim i da postane takav hit. Veoma sam srećna što ona i dalje znači ljudima».

Bend Džoan Džet zove se Blackhearts, što je prema njenim rečima izraz kojim portugalski pomorci opisuju nekoga ko plovi po svom kursu, ko je usamljenik. Taj termin joj, kako kaže, savršeno odgovara.

«Volim da budem sama, dobro mi je kad sam sama. Neki ljudi uvek moraju da budu sa drugima. Neki uvek moraju da budu u paru s nekim, znate tu vrstu ljudi. Ja sam dobro kada sam sama.»

Džoan kaže da je njen novi album «Sinner» iskorak u malo drugačijem smeru.

«Muzički, to je ono što naši fanovi očekuju od nas. To je čisti rokenrol. Mislim da je melodičan, da ima dobar, zarazan zvuk, dobre rifove. Tu su još pesme o ljubavi, vezama, zaljubljivanju i odljubljivanju, a ovog puta smo pomalo obradili i teme kao što su seks, politika i spiritualnost... Zato je za mene ovaj album bio drugačiji, jer su to velike teme ali su istovremeno teme o kojima nikada ranije nisam pisala, tako da je ideja da ću se dotaći takvih pitanja bila pomalo zastrašujuća», kaže za Glas Amerike Džoan Džet.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG