Linkovi

U srpskim pravoslavnim crkvama u ponoć će se služiti Moleban


U srpskim pravoslavnim crkvama u ponoć će se služiti Moleban - novo leto - za pravoslavne vernike i građane koji dočekuju Novu 2007. godinu po Julijanskom kalendaru. U svim većim gradovima širom Srbije na trgovima se organizuje doček uz vatromet i pesmu poznatih estradnih umetnika. Koalicija DSS-NS organizuje doček Nove godine u centru Beograda. Skupu će uz lidera DSS-a Vojislava Koštunicu prisustvovati i predsednik i premijer Republike Srpske, Milan Jelić i Milorad Dodik.

Iako se u mnogim gradovima još jednom slavi i dočekuje, ovog puta po julijanskom kalendaru, Nova godina, pažnja političke javnosti i dalje je usmerena na Kosovo kao jedan od ključnih problema Srbije koji treba da reši ove godine. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da je na Kosovu stanje teško i da će se boriti za Kosovo, ali je istakao da status Kosova ne zavisi samo do Srbije već i od velikih sila. Koordinator srpskog pregovaraćkog tima i savetnik premijera Sloboan Samardžić izjavio je da Beograd i Priština moraju dalje da pregovaraju.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i takođe premijerov savetnik Vladeta Janković izjavio je da srpske vlasti za sada ne znaju kada će im Ahtisari predstaviti svoj predlog i da se do sada pokazalo da vezivanje za bilo kakve rokove ima samo štetne posledice. Najavljeni predlog Martija Ahtisarija ne bi smeo da oteža sporazumevanje o formiranju nove vlade Srbije, rekao je Janković i dodao da vlast u Beogradu insistiraju na nastavku pregovora. Janković smatra da bi najgore rešenje bilo eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, posle kojeg bi usledila pojedinačna bilateralna priznavanja, za čim bi mogle da posegnu pojedine zemlje. Tako nešto ne bi moglo ostati bez posledica, ponovio je Janković ranije izrečeno upozorenje premijera Vojislav Koštunice.

XS
SM
MD
LG