Linkovi

Državni sekretar Kondoliza Rajs počinje konsultacije sa zemljama Bliskog istoka


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs poleće večeras iz Vašingtona za Bliski istok radi konsultacija o novoj strategiji predsednika Buša u Iraku. Ona će pozvati arapske države da pojačaju svoju podršku iračkoj vladi i istraže mogućnosti za obnavljanje izraelsko-palestinskih mirovnih nastojanja.

Uprkos teškoćama u Iraku, Rajsova je izjavila kako ne smatra da je sve na Bliskom istoku mračno i da je u tom području možda u toku političko prestrojavanje umerenih vlada, uznemirenih ekstremizmom Al-kaide i Irana. Ona će se najpre sastati sa izraelskim i palestinskim liderima, a zatim nastaviti za Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju i Kuvajt, gde će razgovarati o potrebi da umerene arapske zemlje podrže koalicionu vladu u Bagdadu. Turneju će završiti posetama Londonu i Berlinu. Tokom jučerašnjeg pretresa u Kongresu, ona je izjavila da je tronedeljni rat izmedju Izraela i Hezbolaha, u Libanu, predstavljao formativno iskustvo za tradicionalne američke saveznike medju arapskim državama:

”Mislim da njihovo prestrojavanje podstiče sve veća zabrinutost nametljivim ponašanjem Irana. Rat u Libanu, prošlog leta, iskristalisao je iranski uticaj preko Hezbolaha i sve snažnije nastojanje te zemlje da se umeša u palestinsko-izraelsko pitanje, što je istinski problem za države tog regiona.“

Rajsova je izjavila da će na sastanku sa ministrima inostranih poslova šest zemalja Saveta za saradnju u oblasti Persijskog zaliva, i sa ministrima iz Egipta i Jordana, pozvati te zemlje da pomognu iračkoj vladi olakšavanjem dugova, obučavanjem njenih snaga bezbednosti i višim diplomatskim predstavljanjem u Bagdadu. Medjutim, ona je u Kongresu izjavila da izraelsko-palestinski konflikt mora da se rešava ”pod sopstvenim uslovima,“ i da je, bez tog rešenja, teško zamisliti drugačiji Bliski istok.

Bušova administracija pokušava da podrži palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u njegovoj konfrontaciji sa islamskim pokretom Hamas. Predstavnik Državnog sekretarijata, Šon MekKormak, rekao je novinarima da je Bušova administracija zatražila od Kongresa 86 miliona dolara na ime pomoći palestinskim snagama bezbednosti, koje kontroliše Abas, u vidu obuke, uniformi, uredjaja za komunikacije i drugih vrsta neborbene opreme, kakva ne bi podstakla trku u naoružavanju sa Hamasom:

”Smatramo da podržavamo one odgovorne snage koje će osigurati bezbednost palestinskom narodu i održavati sigurne granične prelaze. Te snage bile bi predane borbi protiv terora i sprečavanju terorističkih napada i bile bi odgovorne predsedniku Abasu, koga smatramo partnerom u traganju za mirom.“

Pomenuti plan podstakao je izraze zabrinutosti medju nekim članovima Kongresa i bliskoistočnim analitičarima. Funkcioneri Državnog sekretarijata upozorili su da od posete Kondolize Rajs Bliskom istoku ne bi trebalo očekivati preokrete niti sporazume i demantovali su izveštaje da bi ona mogla da predloži odustajanje od takozvane ”mape za mir,“ u zamenu za ubrzane pregovore o pitanjima kao što su definitivni status Jerusalima i granice buduće palestinske države.

XS
SM
MD
LG