Linkovi

Anderson: Vašington predlaže još jedan krug pregovora o Kosovu


Prema izvorima Medjunarodne krizne grupe, iz Vašingtona će u najskorije vrijeme da uslijedi prijedlog Kontakt grupi za organizovanjem još jednog kruga pregovora nakon što finski diplomata stavi na sto prijedlog rješenja kosovske budućnosti.

Još nije utvrdjeno na kakvom bi nivou mogli da se održe pregovori Beograda i Prištine, ali je sasvim izvjesno mjesto- Beč i da taj nastavak pregovaračkog procesa neće dugo da traje.

Direktor Medjunarodne krizne grupe za Kosovo, Alexander Anderson kaže: “Nakon što Ahtisari prezentuje svoj prijedlog konačnog kosovskog statusa, biće organizovan novi period, vjerovatno od dvije nedjelje intenzivnih razgovora, koji će biti verovatno organizovani u Beču sa prvenstvenim ciljem da uvjere kako nije realno da je moguće postići bilo kakav sporazum izmedju Kosova i Srbije".

Taj svojevrsni ustupak Rusiji kao članici Kontakt grupe bi, prema analitičaru Medjunarodne kriznne grupe, trebalo da olakša Moskvi pristanak na konačno rješenje.

Direktor Medjunarodne krizne grupe za Kosovo, Alexander Anderson: “Nismo sasvim sigurni kako će da bude nazvana nezavisnost u tom prijedlogu, ali će biti značajno naglašeno da je riječ o nekom obliku nadgledane nezavisnosti za Kosovo. Odvajajući Kosovo od Srbije, uspostavljajući novo, post-statusno prisustvo medjunarodone zajednice na Kosovu, koje će osnažiti Kosovo na polju policije i pravosudja ali donijeti i efekat političkog monitoringa. Nadgledaće se posebno proces stvaranja opština sa srpskom većinom, koje bi trebale da daju više osjećaja bezbjednosti preostaloj srpskoj populaciji na Kosovu...Srpska vlada će biti u stanju da ima neku vrstu veza sa postojećim i novoformranim srpskim opštinama na Kosovu.Ta će područja imati odredjena prava na socijalnom, obrazovnom, zdravstvenom polju, a vlada u Beogradu će biti u prilici da im ponudi i odredjene izvore podrške. Medjutim, posebno teško pitanje će biti

pitanje sjevera Kosova gdje UN administracija nije imala previše uticaja na samu upravu - to područje je trenutno veoma tijesno integrisano sa Srbijom. Očekuje se da sporazum odredi oblik njihovih odnosa sa Prištinom, ali to će biti veoma, veoma dug proces".nastavka ne očekuje, sem demonstracije dobre volje, i značajnije približavanje dvije strane, zvaničnik MKG naglašava da bi takav razvoj prilika bio više nego dobrodošao i Kontakt grupi koja bi željela da, za razliku od trenutnog stanja, Beograd i Priština imaju konsenzus oko bar nekih otvorenih pitanja.

Inače, navode o produžetku pregovora dvije strane i nakon objavljivanja prijedloga izaslanika Ahtisarija, potvrdili su i evropski izvori, nazivajući ih radije "konsultacijama".

XS
SM
MD
LG