Linkovi

Staford: SAD bi zadovoljilo da UN status Kosova razmotre u martu


U svetlu izjave američkog državnog podsekrtara Nikolasa Bernsa da bi rešenje za Kosovo moglo da se nadje za mesec-dva posle izbora u Srbiji, kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa profesorom bezbednosne politike na Nacionalnom vojnom koledžu u Vašingtonu i stručnjakom za Balkan, Rojom Stafordom.

STAFORD: Najkasnije početkom februara Marti Athistri će podneti svoj izveštaj Beogradu i Prištini. Postavlja se pitanje da li će to biti početak nove runde pregovora ili predaja konačnog dokumenta na razmatranje dvema stranama. Srbija bi želela da to bude početak novih pregovora. Sledeći korak, u zavisnosti od reagovanja dve strane, biće razmatranje tog izveštaja od strane Kontakt grupe polovinom ili krajem februara, a zatim i u Savetu bezbednosti UN u martu. SAD bi bile zadovoljne takvim scenarijom. Medjutim, postoje problemi oko vremenskih rokova. Prvo, mora se rešiti da li je reč o počektu novih pregovora ili prezentiranju konačnog izveštaja. Drugo, Rusija je već izrazila zabrinutost zbog moguće nezavisnosti Kosova, zatražila da se njen stav kao svetske sile uvažava i najavila da neće prihvatiti nametanje rešenja. Ni druge članice Kontakt grupe nemaju jedinstven stav, što će neminovno produžiti i komlikovati proces. SAD bi želele da se proces brzo završi i da već u martu bude razmotren u Savetu bezbednosti. Medjutim, ako zbog stava Rusije u Savetu bezbednosti dodje do daljeg odlaganja, do, recimo, leta, onda ćemo na Kosovu imati probleme, a možda i nasilje.

GLAS AMERIKE: Da li se Vašinigton približava formulisanju svog zvaničnog stava o statusu Kosova?

STAFORD: Zvanični stav Vašingtona neće biti objavljen sve dok Ahtisari ne podnese izveštaj. Dosadašnji stav Vašingtona je bio da bi sve što ne ide u prilog putu ka nezavisnosti Kosova moglo da dovede do nasilja, odnosno regionalne destabilizacije. SAD žele soluciju koja bi donela stabilnost i bezbednost, ali Vašinigton ne govori da je njegov stav nezavisnost Kosova. Medjutim, većina analitičara i sama administracija smatraju da status kvo na Kosovu ne može trajati beskonačno. Mislim da će Ahtisarijev izveštaj sadržati ideju o putu ka nezavisnosti, ali ne i nezavisnost. Medjutim, ukoliko Kontakt grupa i Savet bezbednosti UN ne budu imali jedinstven stav, SAD bi ponovo mogle da počnu da se zalažu za nezavisnost, u svetlu pomenutih problema i želje za što skorijim rešenjem.

XS
SM
MD
LG