Linkovi

Crnogorska opozicija traži vanredno zasijedanje parlamenta


Pet parlamentarnih opozicionih stranaka zatražilo je danas održavanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore 30. januara na kojoj bi se donijela Rezolucija o odgovornosti za neuspjeh u rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića.

Pet opozicionih stranaka u predloženoj rezoluciji navode da ‘’ustavorna skupština ocjenjuje da u konkretnom slučaju postoji jasna i nesporna objektivna odgovornost čelnih ljudi policije, tužilaštva i sudstva za neuspjeh u postupku rasvjetljavanja ubistva Jovanovića’’.

Predlaže se da ustavotvorna Skupština usvoji Rezoluciju potvrđujući privrženost vrijednostima demokratije i opredjeljenje Crne Gore da ih usvoji, svjesna obaveza koje se pred njom postavljaju kao uslov prijema u Evropsku uniju.

Podsjeća se da je ubistvo Jovanovića ocijenjeno kao ‘’napad na slobodu javne riječi i izazov organizovanog kriminala državi’’. Predlaže se da Ustavotvorna skupština iznese svoj stav o uzrocima i implikacijama prvostepene presude u slučaju ubistva Jovanovića, te ‘’potvrdi ocjene međunarodnih institucija o nesposobnosti, korumpiranosti i vezi pojedinih segmenata državne uprave sa organizovanim kriminalom’’, navodi se u Rezoluciji.

Predlog opozicije da Skupština usvoji Rezoluciju o odgovornosti za neuspjeh u rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića predstavlja političku zloupotrebu sudskog procesa koji je još u toku, ocijenila je danas vladajuća Demokratska partija socijalista.

Portparol DPS-a Rajko Kovačević kazao je da opozicija starim metodama pokušava da osmisli novi politički nastup, a to čini ‘’ometanjem pravde i miješanjem u rad pravosudnih organa, pokušavajući da ih pretvori u supstitut svih ostalih grana vlasti".

XS
SM
MD
LG