Linkovi

Na Balkanu trka za izgradnju naftovoda koji bi zaobišao Bosfor


Jedna od predloženih trasa išla bi od Bugarske do Albanije, druga od Bugarske do Grčke, a treća duža - od Rumunije do Italije. Bosfor i Dardaneli ne mogu da prime više tankera. S obzirom da su cene visoke i da izvoz nafte iz Kazahstana raste, zagovornici ovih konkurentnih naftovoda nastoje da steknu prednost. Ted Ferguson je na čelu konzorcijuma za izgradnju naftovoda AMBO (od Bugarske – preko Makedonija – do Albanije), u dužini od 850 kilometara.

“Rekao bih da imamo šest do 18 meseci da pripremimo teren i počnemo izgradnju.“

Investicioni bankar iz Njujorka, Ričard Enis, promoviše rivalski takozvani Panevropski naftovod, Ili PEOP, dužine 1300 kilometara od - Rumunije, preko Srbije, Hrvatske i Slovenije, do Italije. On bi koštao više od AMBO-a, ali bi prenosio dva puta više nafte. Enis priznaje da može biti izgradjen samo jedan naftovod:

“Naftovod koji bude izgradjen prvi odneće pobedu. I mada su neke alternative možda inferiorne u odnosu na PEOP, ako budu izgradjene prve, biće pobednici.“

Gligor Tošković, makedonski ministar za strana ulaganja i bivši funkcioner AMBO-a, uveren je da će taj naftovod pobediti. Ono što nedostaje, kaže on, je finansijska odluka jedne od naftnih kompanija.

”Za sve predloge vezane za Bosfor, potrebna je podrška jedne od naftnih kompanija. Niko još nema takvo obećanje, uprkos tvrdnjama medija. Ali, mi ćemo biti prvi,“ kaže Tošković.

Medjutim, treći naftovod, jeftiniji i kraći, od Bugarske do Grčke, možda je najbliži obezbedjenju finansijske podrške. Tu verziju, dugu 280 kilometara, podržavaju Grčka i Rusija, koja bi preko državne kompanije Gazproma, bila vlasnik 51 odsto naftovoda. Bugarski ministar inostranih poslova Ivailo Kalfin kaže da su potrebni i naftovod ka Grčkoj i onaj ka Albaniji:

“Mislim da su obe verzije apsolutno ostvarljive. One su veoma važne za Bugarsku. Bugarska veoma ozbiljno radi na njima.“

Bivši menadžer u naftnoj industriji, Frenk Verastro, kaže da su sami naftovodi retko profitabilni. To je, prema njemu, razlog što ih je teško izgraditi, posebno kada prolaze kroz više zemalja.

”Što je više akcionara i zemalja angažovano, to je projekat teži i zahteva više vremena,“ kaže on.

Verovatno je da će biti izgradjen bar jedan od tri rivalska naftovoda. Ali, pobednik za sada još nije poznat.

XS
SM
MD
LG