Linkovi

Štajnmajer: Evropska unija će učiniti sve da ne dođe do novog sukoba sa Srbijom


Evropska unija učiniće sve što je u njenoj moći da ne dođe do novog sukoba sa Srbijom, izjavio je za "Bild am zontag" nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

Na pitanje šta je za njega najveći problem u 2007, on je naglasio da će "odmah na početku godine morati da se posveti pažnja Kosovu", jer je "predstojeća odluka o budućem statusu Kosova tesno vezana za pitanje stabilnosti u regionu".

"EU, koja će na Kosovu preuzeti nadležnosti UN, učiniće sve da ne dođe do novih sukoba sa Srbijom. Mi želimo da na Kosovu izgradimo društvo sposobno za funkcionisanje u kojem će svi građani, Albanci kao i Srbi, moći da žive mirno i bezbedno. Zato će EU na Kosovo poslati policajce i službenike za pravosuđe i upravu", najavio je Štajnmajer.

U intervjuu za "Bild am zontag" Štajnmajer nije naveo kakav će tačno biti obim nemačkog angažmana na Kosovu, ali je rekao samo da će za njega biti potreban i novac i ljudi.

"Dovoljno je, međutim, da se prisetimo ratova na Balkanu tokom devedesetih godina i da bude jasno da je stabilnost na Balkanu veoma dragoceno dobro koje zaslužuje naš puni angažman", rekao je šef nemačke diplomatije.

Vodeće nemačke diplomate su proteklih sedmica u više navrata naglasile da će Kosovo biti "najhitniji i najteži problem tokom nemačkog predsedništva" EU.

Magazin "Špigl" je prošle sedmice, najavljujući nemačko predsedništvo, citirao stav ministra Štajnmajera da je za Kosovo "teško moguće rešenje koje bi zadovoljilo obe strane".

XS
SM
MD
LG