Linkovi

Predsednik Buš nominovao Negropontea za zamenika državnog sekretara


Predsednik Džordž Buš je imenovao novog direktora obaveštajnih službi dok, nastavlja promene na najvišim položajima u svojoj administraciji. Predsednik prebacuje dosadašnjeg direktora obaveštajih službi Džona Negropontea na položaj zamenika državnog sekretara, a viceadmirala u penziji, Majka Mekonela, stavlja na čelo obaveštajnih organizacija. I jedno i drugo imenovanje tek treba da potvrdi Senat u kojem sada dominiraju zakonodavci iz Demokratske stranke.

Do promena dolazi nepunu nedelju dana pre nego što predsednik Buš -- kako je sam najavio -- treba da obznani svoje nove ideje o ratu u Iraku. Buš kaže da će Negroponte, koji je bio američki ambasador u Iraku i u Ujedinjenim nacijama, igrati ključnu ulogu u oblikovanju američke inostrane politike.

“Bogato iskustvo Džona Negorpontea, njegova izvrsna moć rasudjivanja i stručnost u ratu protiv terorizma učiniće ga odličnim zamenikom državnog sekretara.”

Negroponte se ustvari vraća u Stajt dipartment jer je 1960. njegova diplomatksa karijera tu i počela. Ukoliko bude potvrdjen na novom položaju, Negroponte će, kako sam kaže, raditi sa Kondolizom Rajs koja se nalazi na čelu hiljada američkih i stranih državljana koji rade u preko 270 misija u inostranstvu.

“Bez obzira li su oni u Bagdadu, Kabulu, na Kosovu ili drugde, ti profesionalci su u prvim redovima borbe za unapredjenje američke predanosti slobodi.”

Negroponte je nepune dve godine bio direktor obaveštajnih službi, što je položaj utvrdjen posle terorističkih napada 2001. sa ciljem da se ostvari bolja integracija 16 civilnih i vojnih obaveštajnih agencija SAD. Na taj položaj predsednik Buš želi da postavi veterana pomorskih snaga, koji je svojevremeno bio direktor Agencije za nacionalnu bezbednost i najviši obaveštajni zvaničnik u Združenom generalštabu.

“Budnost direktora nacionalnih obaveštajnih službi vrlo je važna u zaštiti američkog naroda. Admiral Majk Mekonel poseduje iskustvo, inteligenciju i karakter za taj položaj.”

Mekonel je poslednjih deset godina radio u privatnom sektoru kao konsultant za pitanja bezbednosti što će mu, kako kaže, pomoći da obavlja svoj posao u službi vladinih zvaničnika za koje su kvalitetni obaveštajni podaci od kritične važnosti.

“Tim ljudima su svakodnevno neophodne pravovremene, korisne obaveštajne informacije. Pošto sam ceo svoj radni vek proveo u obaveštajnim krugovima čiji glavni zadatak je da pravu informaciju dostave pravim ljudima, blagovremeno i na pravi način -- radujem se povratku tom poslu.”

Promene na pomenutim položajima su najnoviji u nizu poteza predsednika Buša posle odlaska sa položaja sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda koji je bio meta oštrih kritika zbog načina vodjenja rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG