Linkovi

Jedan američki radnik i dvojica prevodilaca kidnapovani nedaleko od Basre


Jedan američki radnik i dvojica prevodilaca kidnapovani nedaleko od Basre

Portparol američke ambasade izjavio je da je ambasada upoznata sa izveštajima o otmici, i da sprovodi istragu o tome. Za sada nije poznato više detalja. Za to vreme, četvoro ljudi je poginulo u granatiranju prometne pijace u četvrti Zafaranija u Bagdadu, saopštile su iračke vlasti. Takodje je saopšteno da su četvorica iračkih vojnika ubijena iz zased kod jednog kontrolnog punkta severno od prestonice. Američka vojska saopštila je da su iračke snage zarobile četvoricu osumnjičenih terorističkih lidera u bagdadskoj četvrti Sadr Siti, kao i vodju terorističke ćelije u Ramadiju. Irački vojnici oslobodili su dvojicu talaca u istočnom delu Bagdada i tom prilikom zaplenili veće količine oružja.

Žak Širak: Američka invazija na Irak destabilizovala čitav Bliski istok

Francuski predsednik Žak Širak izjavio je da je američka invazija na Irak destabilizovala čitav Bliski istok i podstakla širenje terorizma. U najnovijem u nizu govora koje je održao povodom početka nove godine, Širak je rat u Iraku nazvao «američkom avanturom». On je dodao da je rat pojačao podele medju iračkim zajednicama i narušio integritet ratom razorene zemlje. Francuski predsednik takodje je ponovo pozvao na održavanje medjunarodne konferencije o bliskoistočnom mrovnom procesu. U drugim govorima ranije ove nedelje, Širak se bavio pitanjima francuske ekonomije i problemom beskućnika u njegovoj zemlji. Iako se smatra malo verovatnim da će se 74-godišnji predsednik kandidovati za svoj treći mandat, Širak još nije obelodanio svoje namere u pogledu predsedničkih izbora koji se održavaju u aprilu.

SAD ponovo upozorile Severnu Koreju

SAD su upozorile Severnu Koreju da bi svaki eventualni novi nuklearni test Pjongjanga imao teške posledice po pregovore šest država o severnokorejskom nuklearnom programu. Portparol Stejt Departmenta Šon Mekormak izneo je američki stav nakon što su zvaničnici u Južnoj Koreji saopštili da su primetili aktivnosti na lokaciji u Severnoj Koreji za koju se sumnja da služi za nuklearna testiranja. Južnokorejski funkcioneri nisu direktno ocenili da su te aktivnosti pripreme a novu nuklearnu probu, a Mekormak je istakao da Pjongjang nije dao nikakve političke nagoveštaje da namerava da sprovede takav test.

SAD obećale nova finansijska sredstava za pomoć Somaliji

SAD obećale su da će izdvojiti nova finansijska sredstava za pomoć Somaliji, uključujući i novac za podršku mirovnim snagama koje treba da budu rasporedjene u toj zemlji. Najviši američki diplomata u Africi, Džendai Frejzer, izjavila je da će SAD izdvojiti 14 miliona dolara za mirovne snage, dok će dodatnih 10 miliona biti uloženo u razvoj Somalije. Frejzer je razgovarala sa novinarima na završetku sastanka zapadnih, afričkih i arapskih diplomata koji je održan u prestonici enije, Najrobiju. Učesnici konferencije pozvali su vladu Somalije da saradjuje sa svim segmentima društva, uključujući klanove i verske grupe – kako bi se uspostavili bezbednost i stabilnost.


Španske vlasti drugi dan zaredom pronašle eksploziv u Baskiji na severu zemlje

Policija je saopštila da je danas otkrila dva skrovišta eksploziva u jednom gradiću (Atxondo) na severu, a u istoj oblasti juče je pronađeno 100 kilograma ekploziva. Takođe danas, policija je saopštila da je od baskijske separatističke grupe ETA primila pretnju da je ta organizacija postavila bombu na aerodromu u Bilbau. Portparol policije rekao je da se osoba koja je pozvala telefonom prdstavila kao član ETA, ali je madridski radio kasnije javio da je u pitanju lažna dojava. Pre manje od nedelju dana, u velikoj eksploziji bombe u garaži aerodroma u Madridu, stradale su dve osobe. Španske vlasti su za taj incident okrivili organizaciju ETA, ali separatistička grupa nije zvanično preuzela odgovornost.

XS
SM
MD
LG