Linkovi

Bataković: Albanska strana razgovara sa pozicije sile i svršenog čina


“Iako smo svesni loše pozicije naše strane u procesu pregovora oko budućeg statusa Kosova, nećemo pristati na pregovore sa pozicije sile,” poručuje u ekskluzivom intervjuu za Glas Amerike, savetnik predsednika Srbije i član beogradskog pregovaračkog tima za status Kosova, ambasador, Dušan T. Bataković.

Parlamentarni izbori u Srbiji, zakazani za 21. januar, odložili su na neki način iznošenje predloga o budućem političkom statusu pokrajine što je ujedno pružilo mogućnost glavnom pregovaraču Martiju Ahtiariju da sa više pažnje razmotri zahteve obeju strana i sačini dokument koji će, kako je i sam obećao, ubrzo posle izbora predstaviti prvo Kontakt grupi, koja će zatim dati eventualno zeleno svetlo za njegovo podnošenje Prištini i Beogradu. O prekidu nastalom u pregovaračkom procesu Bataković kaže:

Bataković: Podsetio bih da pregovori nisu prekinuti zbog raspisivanja izbora u Srbiji, nego su prekinuti ranije s obzirom da je izaslanik UN, Marti Ahtisari, sam prekinuo pregovore svodeći ih na kasnije tehničke konsultacije. Pitanja o kojima je raspravljano, pre svega pitanja nevezana za status, i dalje čekaju da budu dopunjena i razradjena sadržajima koji počivaju na medjusobnom kompromisu.

Glas Amerike: Kompromisa u dosadašnjim rundama pregovora oko statusno neutralnih pitanja nije bilo, da li to otvara mogućnost Ahtisariju da Prištini i Beogradu nametne svoje stavove o pitanju decentralizacije, zaštite manjina i kulturne baštine?

Bataković: Mi ne mislimo da bilo ko treba i može da nameće rešenje za Kosovo. Rešenje za Kosovo može biti održivo, može biti garancija dugoročnog mira u regionu, samo u slučaju da postoji saglasnost, dogovor, kompromis Beograda i Prištine uz medjunarodno posredovanje. Ali, za nas je važno ono što će Ahtisari, čiji tim, pretpostavljam, stalno doradjuje odredjene predloge proizašle iz dosadašnjih rundi razgovora, izneti kao predlog - s jednim nacrtom koji bi bio dobra osnova za dalje runde razgovora. Inače, teško je zamisliti da se sa jednim takvim predlogom koji nije zasnovan na već dogovorenim aspektima rešenja dobije saglasnost i Beogradai i Prištine.

Glas Amerike: Ako kompromisa nema, šta je alternativa?

Bataković: Pitanje je da li nema kompromisa? Mi nećemo prihvatiti pregovore sa pozicije sile, bez obzira što smo svesni teške situacije, nepovoljne situacije u kojoj se nalazi srpska strana, upravo zato što albanska strana na Kosovu pokušava da razgovara sa pozicije sile i svršenog čina i računa na visok stepen podrške u medjunarodnoj zajednici. Mi smatramo da pitanja koja se tiču demokratrije, ljudskih prava, prava zajednica, zaštite kulturne baštine svetskog značaja, ne mogu da budu raspravljana na način koji podrazumeva pretnju, silu i svršeni čin.

XS
SM
MD
LG