Linkovi

Sećanje na džez diplomatiju Dizija Gilespija


Pre 50 godina, slavni američki džez muzičar Dizi Gilespi, poveo je svoj ansambl na turneju po zemljama Evrope, Bliskog istoka, Azije i Južne Amerike. Sponzor turneje bio je američki Državni sekretarijat i ona je obeležila početak jedne nove vrste kulturne diplomatije.

Bilo je to 1956. godine, u jeku Hladnog rata - ideološke borbe izmedju Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Američke funkcionere brinulo je da se američke ideje o demokratiji ne čuju dovoljno. Na predlog ljubitelja džeza, kongresmena Adama Klejtona Pauela, Stejt department je angažovao Dizija Gilespija da okupi muzičare i sa njima održi koncerte u Jugoslaviji, Grčkoj, Turskoj, Libanu, Siriji, Iranu, Pakistanu, a zatim i u Latinskoj Americi. Na komemorativnom koncertu na Univerzitetu južne Kalifornije, izvedeno je nekoliko njegovih kompozicija, kao što je ”Noć u Tunisu.“

Profesor javne diplomatije na Univerzitetu južne kalifornije, Nikolas Kal, kaže da je džez u to vreme bio metafora američkog političkog sistema:

”U džezu se ne ustručavate da improvizujete. I u džezu morate da slušate. A to su dva centralna aspekta američkog političkog sistema. Nemoguće je slušati tu muziku, a da ne doživite te principe i taj osećaj slobode.“

U to vreme, medjunarodna publika već je imala priliku da sluša džez u popularnom programu Glasa Amerike, koji je vodio Vilis Konover. Program je pokrenut godinu dana ranije i u njemu se često čula muzika Dizija Gilespija. Tokom turneje, Gilespi i njegov bend često su svirali sa lokalnim muzičarima, a u Argentini su otkrili pijanistu Lala Šifrina koji im se pridružio i kasnije, u Americi, stekao slavu kao kompozitor filmske i televizijske muzike. Na komemorativnom koncertu Šifrin je podsetio da su američki džezisti došli godinu dana posle pada argentinskog diktatora Huana Perona:

”Došli su u pravom trenutku, odmah posle revolucije i svrgavanja Perona. Argentinu je prožimao osećaj slobode.“

Nasuprot tome, većinom crnački muzičari u bendu suočavali su se sa rasnom diskriminacijom kod kuće, a jedan argentinski hotel u američkom vlasništvu odbio je da ih primi. U video poruci posetiocima komemorativnog koncerta, američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da je musika Dizija Gilespija nudila nadu u slobodu, u vreme kada je mnogima bila uskraćena u njihovoj sopstvenoj zemlji. Ali ta nova muzika, rekla je ona, nosila je sa sobom obećanje o budućnosti koje su razumeli milioni ljudi.

XS
SM
MD
LG