Linkovi

Nemačka preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom


Nemačka je danas preuzela šestomesečno predsedništvo Evropskom unijom i grupom sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije, G-8. Među ključnim temama nemačkog predsedništva biće i stabilizacija prilika na zapadnom Balkanu. Nemačka je predsedavajuća EU prethodno bila u prvoj polovini 1999. i imala tada značajnu ulogu u pregovorima za okončanje intervencije NATO u Srbiji.

Nemačka vlada smatra, kakoje nedavno u Bundestagu rekla savezna kancelarka Angela Merkel, da zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu ulaska u EU, ali da ona nije garancija za buduće članstvo u ovoj integraciji, jer se prethodno moraju ispuniti kriterijumi. Kancelarka je ukazala da „Albanija, Bosna i Hercegocvina, Makedonija, Crna Gora i Srbija imaju perspektivu ulaska u EU“, ali da je „ reč o srednjeročnoj perspektivi“ te da je „potrebno obaviti još mnoge pripreme da bi se ona pretvorila u prijem (u EU)“.

Iz ovoga je izričito izuzeta Hrvatsku sa kojom EU već vodi uspešne pregovore o prijemu. No, kako je istakla nemačka kancelarka, „čak i slučaju Hrvatske je još prerano da se navede tačan datum prijema u EU“.

Kada je reč o stabilizaciji Zapadnog Balkana, vlada u Berlinu izuzetno važnim smatra uspešnu saradnju EU sa NATO i UN, posebno u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova. Kako je krajem decembra u Briselu naglasio šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier rešenje statusa Kosova biće utvrđeno i u funkciji buduće evropske misije na Kosovu. Podvukao je da će rešavanje kosovskog pitanja, kad je reč o Evropi, "zavisiti i od sposobnosti da članice Kontakt grupe zbiju redove".

Kosovo će, kako je na nedavnom međunarodnom skupu u Berlinu potvrdio i politički direktor ministarstva inostranih poslova Mićael Sćaefer, biti „najhitniji i najteži spoljnopolitički problem tokom nemačkog predsedništva“.

Kancelarka Angela Merkel je sinoć u novogodišnjem obraćanju građanima zatražila veći evropski angažman stanovništva i istakla da samo jedinstvena Evropa može da se uhvati u koštac sa izazovima kao što su globalizacija, nasilje, terorizam i rat.

XS
SM
MD
LG