Linkovi

Abas tvrdi da Egipat i Izraelci nisu naoružavali Fatah


Prema izvorima iz izraelske vlade, snage bezbednosti palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u Gazi primile su isporuke oružja, uz pomoć Izraela. Novinske agencije prenose da je oružje Fatahu dopremljeno iz Egipta, u koordinaciji sa izraelskom vojskom. Prema izveštajima, proteklih dana je pripadnicima frakcije predsednika Abasa isporučeno oko 2,000 automatskih pušaka i hiljade komada municije. Abasov portparol negirao je te informacije, ali je izveštaje po svemu sudeći potvrdio Benjamin Ben Eliezer, član izraelske vlade. On je rekao da će transfer oružja pomoći Abasu da izadje na kraj sa organizacijama za koje kaže da pokušavaju da «sve pokvare». Izrael naime želi da podrži Abasa u borbi za vlast sa Hamasom. Portparol Hamasa osudio je navodne isporuke oružja, rekavši da će se time samo pojačati tenzije izmedju palestinskih frakcija.

Počelo hodošačće u Meki

Više od dva miliona muslimana iz cijelog svijeta počelo je godišnje hodočašće u Meki u Saudijskoj Arabiji.

Saudijske vlasti sprovode opsežne mjere bezbjednosti kako bi se izbegla prošlogodišnja tragedija, kada je, u pravom stampedu, poginulo skoro 400 hodočasnika.

Inače, u subotu 30. decembra počeće četvorodnevna proslava Kurbanskog Bajrama.

Karzai i UN protiv miniranja granice

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai usprotivio se danas pakistanskom planu miniranja dijela državne granice, rekavši da se na taj način neće spriječiti teroristi, ali da će se razdvojiti porodice podijeljene linijom koju su uspostavili Britanci.

Sa Karzaiem su se saglasili i predstavici UN.

Službeni Islamabad je predložio da se granica minira u odgovoru na optužbe Kabula da ne čini dovoljno da spriječi talibanske snage da napadaju sa pakistanske teritorije.

Prodi: Pet godina – dovoljno

Na konferenciji za novinare na kojoj se, između ostalog, usprotivio pogubljenju Sadama Huseina, italijanski premijer, Romano Prodi, nije želio da se izjasni o tome da li će se ponovo kandidovati 2011. godine.

Rekao je, međutim, da vjeruje da je jedan petogodišnji mandat na čelu vlade dovoljan.

Prodi je za iduću godinu najavio krupne promjene koje bi – kako vjeruje – mogle da 2007. učine godinom ekonomskog uspjeha u Italiji.

Spor Rusije i Belorusije o cenama gasa

EU je apelovala na Rusiju i Bjelorusiju da do kraja godine riješe spor u vezi sa cijenom prirodnog gasa. Rusija prijeti da će susjednoj državi obustaviti isporuke od ponedjeljka ukoliko Minsk ne prihvati nove, dvostruko više cijene.

O tome su danas raygovarali premijeri vlada u Moskvi i Minsku.

Iako se mogu čuti upozorenja da bi, u slučaju ruskih sankcija, Bjelorusi mogli da počnu da uzimaju gas namijenjen evropskom zapadu, analitilčari kažu da nema razloga za strah jer 80 odsto ruskog gasa za evropsko tržište prolazi gasovodom kroz Ukrajinu.

Prinudno sletanje u Češkoj

Avion ruske kompanije Aeroflot prinudno je u sletio na praški aerodrom nakon što je, jedan pijani putnik prijetio da će detonirati eksploziv.

Navodni pokušaj otmice spriječili su putnici. Avion Ebus A320 letio je na liniji Moskva - Ženeva.

Zaštita polarnih medveda

Konačno, američki Sekretarijat za unutrašnje poslove preložio je da se bijeli polarni medvjedi proglase zaštićenom životinjskom vrstom, zbog ugroženosti njihovog artktičkog habitata.

Analitičari kažu da je ta objava nesvakidašnje priznanje Bušove administracije da globalno zagrijavanje predstavlja ekološku prijetnju.

XS
SM
MD
LG