Linkovi

Ovogodišnja inflacija u Srbiji 6.6 odsto


U Beogradu su predstavljeni ekonomski pokazatelji za 2006, a Narodna banka, kako izveštava Miša Brkić, smatra da i pored toga što su ti rezultati dobri, nema mesta za preveliko slavlje. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku inflacija je u protekloj godini iznosila 6,6 odsto.

Direktor Statističkog zavoda Dragan Vukmirović izjavio je da je bruto domaći proizvod u 2006. godini porastao 5,8 odsto, a zatim saopštio i podatak o spoljnotrgovinskom deficitu Srbije koji je za 11 meseci ove godine iznosio šest milijardi dolara i bio 10,5 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Saopštavanje zvaničnih podataka o ekonomskim kretanjima u 2006. godini bio je povod da Narodna banka Srbije još jednom upozori da će održavanje niske stope inflacije pre svega zavisiti od ponašanja države, odnosno od mera fiskalne politike i obezbeđivanja stabilnih uslova za poslovanje.

Niska inflacija, stabilan kurs i privredni rast na dugi rok mogu se održati samo ukoliko se otklone političke prepreke za nastavak pregovora sa Evropskom unijom, nastavi restrukturiranje privrede, završi privatizacija, obezbedi budžetski suficit i stvore uslovi za dalji značajan priliv stranih direktnih investicija, kaže se u saopštenju Narodne banke i podseća da su devizne rezerve dostigle 12 milijardi dolara, a direktne strane investicije - četiri milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG