Linkovi

Američki politički lideri očekuju kompromis i saradnju u 2007. godini


2006. je bila godina promena u američkoj politici kad su demokrate, po prvi put za 12 godina, ponovo preuzele kontrolu nad Kongresom. Nezadovoljstvo javnosti oko rata u Iraku bilo je glavni faktor u pobedi demokrata na novembarskim kongresnim izborima.

Kako se demokrate spremaju da u januaru preuzmu kontrolu nad Senatom i Predstavničkim domom, obe stranke, bar za sada, navode da su otvorene za kompromis i saradnju. Članica Predstavničkog doma iz Kalifornije, Nensi Pelosi, postaće prva žena koja će predsedavati tim telom.

”Radujem se saradnji na izgradnji poverenja sa predsednikom, uz priznanje da nam se stavovi razlikuju, ali da ćemo o njima debatovati što su osnivači Amreike i imali na umu.“

Reči izmirenja je takodje uputio i predsednik Buš, kojem preostaju još dve godine mandata u radu sa Kongresom u kojem republikanci više nemaju većinu.

”Izbori su iza nas ali su izazovi još uvek prisutni, te ćemo stoga konstruktivno saradjivati u cilju njihovog rešavanja.“

Ankete medju biračima ukazuju da je nezadovoljstvo javnosti ratom u Iraku igralo ključnu ulogu na izborima. Stjuart Rotenberg izdaje nezavisni politički bilten ovde u Vašingtonu:

”Promena je bila dramatična, jer su birači bili nezadovoljni smerom kojim se zemlja kreće, predsednikovim radom i posebno onim što se dešava na terenu u Iraku. Stoga će ovi izbori svakako biti promena umesto statusa quo.“

Republikancima je štetu takodje naneo skandal vezan za bivšeg republikanskog lobistu Džeka Ejbremofa, kao i kontroverza oko bivšeg republikanskog kongresmena Marka Folija i njegovih neprimerenih e-meil poruka pomoćnicima u Kongresu. Vašington je sada suočen sa izgledima za podeljenu vladu, kao što je bio slučaj tokom administracije bivšeg predsednika Bila Klintona. Politički analitičar Stjuart Rotenberg predvidja da bi post-izborna obećanja o saradnji od strane predsednika i demokrata u Kongresu mogla vrlo brzo da budu zamenjena stranačkim razmiricama oko Iraka i drugih pitanja.

”U jednom momentu predsednik je otvoren u odnosu na promenu politike, dok narednog trenutka on zvuči kao da nije voljan da to učini. Demokrate sa svoje strane u jednom momentu zvuče kao da žele da se ponašaju dvostranački i da saradjuju, ali mislim da će u roku od nekoliko meseci, biti održano nekoliko pretresa, u cilju razmatranja politike administracije o svemu - od Iraka, preko visokih cena benzina u Sjedinjenim Državama, do toga kako je administracija reagovala na uragan Katrina te je verovatno da će to doneti dosta ogorčenosti.“

Još jedan faktor koji komplikuje situaciju je preuranjena aktivnost pred predsedničke izbore 2008. godine. Po prvi put od 1952. godine, ni predsednik ni potpredsednik se neće kandidovati za položaj predsednika i obe stranke očekuju veoma tesne trke na stranačkim skupovima i primarnim izborima u procesu nominacije. Zbog toga bi se neki od mogućih republikanskih kandidata, koji bi inače pružili podršku predsedniku Bušu, mogli razići sa njim u pojedinim pitanjima, kako bi poboljšali sopstvene šanse za osvajanje predsedničke nominacije svoje stranke.

XS
SM
MD
LG