Linkovi

IOM zatvora program za kompenzaciju žrtava nacističkih logora


Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) je jedna od sedam partnerskih organizacija koje su procesovale molbe, a program će biti zatvoren u skladu sa nemačkim zakonom kojim je uspostavljen. Portparol Medjunarodne organizacije za migracije Mari-Agnes Hajne rekla je da Nemački fond neće isplaćivati dodatne kompenzacije posle 31. ovog meseca.

“Mi smo distribuirali 710 miliona dolara u skladu sa tim programom. Primili smo 100.000 pozitivno rešenih molbi raznih kategorija i isplatili nadoknade za oko 120 hiljada ljudi. Mi ćemo takodje zatvoriti našu specijalnu savetodavnu telefonsku liniju, kao i dosijea i molbe koje smo primili u skladu sa tim programom, a koje će biti čuvane u Nemačkoj federalnoj arhivi u Berlinu, koja će se starati o toj dokumentaciji.”

Tokom proteklih šet godina, Nemački fond je primio preko 300.000 molbi za kompenzaciju na ime posledica prinudnog rada i fizičkih povreda u nacističkim koncentracionim logorima. Hajne je navela da su osobe klasifikovane kao prinudni radnici u poljoprivrendom sektoru primile, u skladu sa tim programom, manje od 50 odsto sredstava u odnosu na one koji su radili u industrijskom sektoru. Ona je rekla da je teško reći koliko novca će ostati nakon okončanja programa, dodavši da će to biti poznato posle zatvaranja programa i da će eventualni preostali novac biti upotrebljen za humanitarne i socijalne programe.

XS
SM
MD
LG