Linkovi

Starije osobe moraju da uzimaju više od jednog leka svakog dana


Što smo stariji, većini nas je potrebno sve više lekova da bi ostali zdravi. Medjutim, da bismo redovno uzimali sve tablete potrebno je i više od dobre memorije. Za to je takodje potrebna organizacija i pridržavanje lekarskih uputstava.

Kada je bivši predsednik Bil Klinton napustio položaj, prestao je da uzima lek za smanjenje holesterola nazvan statin. Doktor Ričard Stajn iz Američkog udruženja za srce kaže da je to bila grška.

«Kada prestanete da uzimate te pilule, odustajete od 30 do 40 odsto smanjenja vaših šansi da dobijete srčani napad,» kaže on.

Operacija ugradnje četvorostrukog baj-pasa ustanovila je skoro potpunu blokadu u nekim od Klintonovih arterija. Statini pomažu da se umanji rizik od srčanog napada. Prestajanje uzimanja lekova, kao što je statin, je česta greška. Studija radjena u Holandiji na skoro 60 hiljada ljudi pokazala je da je skoro polovina od onih koji su uzimali statin prestala da ga koristi tokom dvogodišnjeg perioda. Samo jedna trećina ga je koristila redovno. Neki od razloga: cena leka može da bude previsoka ili postoje neuobičajeni sporedni efekti. Medjutim, Ričard Stajn kaže da je mnogo češći razlog taj što pacijenti ne primete odmah razliku u tome kako se osećaju.

«Disciplinovani smo kada uzimamo pilule za suvi kašalj ili iskašljavanje zato što imamo simptome. Loši smo kada uzimamo pilule za visok nivo holesterola».

Stariji pacijenti često moraju da uzimaju više od jednog leka svakog dana. Jedan eksperimentalni program na vojnom medicinskom centru «Volter Rid» u Vašingtonu pokazalo je da kada se starijim ljudima daju pojedinačno pakovane doze lekova prema lekarskom receptu, oni se bolje pridržavaju lekarskih uputstava. Doktor Alen Tejlor objašnjava.

«Studijom smo ustanovili da je privrženost lekovima poboljšana sa 61 odsto pre programa, na preko 96 odsto».

Primer: Većina starijih pacijenata u bolnici «Volter Rid» koji su uzimali lekove protiv holesterola shvatila je da se njihov krvni pritisak i nivo holesterola poboljšao dok su uzimali pilule redovno. To je lekcija koju je čak i bivši američki predsednik morao da nauči.

XS
SM
MD
LG