Linkovi

Poziv Kini da se aktivnije uključi u bliskoistočni mirovni proces


Bivši palestinski i izraelski ministri traže od Kine da se aktivnije uključi u bliskoistočni mirovni proces, kojim – kako ukazuju – dominiraju Sjedinjene Države i njihova pristrasnost prema Izraelu. Na seminaru o Bliskom istoku održanom u Pekingu, prvom takvom skupu u Kini, bivši ministri su rekli da je Kineska vlada u jedinstvenom položaju da posreduje u uspostavljanju mira.

Četvorodnevni seminar koji se završio danas, proizveo je zajedničko saopštenje u kojem se Kina poziva da se pridruži takozvanom Bliskoistočnom kvartetu koji traga za mirom između Izraelaca i Palestinaca. Kvartet koji sačinjavaju Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije, Rusija i Evropska unija, nije uspeo da dogovori trajni mir između dve strane. Bivši ministri su rekli da je jedan od uzroka neuspeha manjak ravnoteže u mirovnom procesu, što je – kako su istakli – greška Sjedinjenih Država i njihove pristrasnosti prema Izraelu. Abdel Kader Hamed, bivši palestinski ministar za državnu upravu, rekao je da je volju međunarodne zajednice u pregovorima ponekad predstavljala – kako je rekao – «prva svetska sila». Josi Bejlin, bivši izraelski ministar pravde, rekao je da spremnost Kine da razgovara sa svima, uključujući i vlade koje pojedine zemlje Zapada smatraju neprikladnim, takođe dovode Kinu u jedinstven položaj.

«Značaj Kine, pored ostalog, zaista je poseban. S jedne strane, ona je pristupačna svim stranama na Bliskom istoku. Ona razgovara sa svima, za razliku od nekih drugih važnih igrača u svetu. I sa druge strane, niko ne može da ignoriše Kinu.»

Ministri su rekli da su rano kinesko priznanje Palestinske države i pomoć koju joj pruža, doneli Kini kredibilitet na Bliskom istoku. Status Kine kao stalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i njeno izrastanje u supersilu, takođe znače da ona ima i odgovornost da posveti veću pažnju konfliktu na Bliskom istoku. Bejlin je rekao da ne zna da li će Kina da zatraži da uđe u Kvartet ili će da podrži mirovni plan poznat kao Ženevska inicijativa, koji su bivši ministri skicirali 2003. Kineski specijalni izaslanik na Bliskom istoku, Sun Bigan, nije hteo da kaže da li će Peking zatražiti da uđe u mirovni proces, ali je objasnio da će Kina, bez obzira što nije član Kvarteta, nastaviti da na svoj način doprinosi bliskoistočnom mirovnom procesu.

XS
SM
MD
LG