Linkovi

Protestni skup u Podgorici: "Ameriko, brini o svojim građanima"


Članovi porodica uhapšenih američkih državljana optuženih za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori, pozvali su danas SAD i međunarodnu zajednicu da ulože svoj autoritet za oslobađanje njihovih najbližih rođaka.

Na protestnom skupu ispred ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Đeljoš Dedvukaj, brat uhapšenih Kolje Dedvukaja, pitao je crnogorsku vlast “poznaje li osnovni postulat prava da je svak nedužan dok sud ne dokaže krivicu”.

On je optužio vlast da je “cijelu državnu mašineriju stavila u službu izmišljanja dokaza za povezivanje njegovog brata sa navodnim organizovanjem terorističkih akata”.

Na skupu pod motom "Ameriko, brini o svojim građanima", rođaci uhapšenih američkih državljana nosili su transparente na kojima je pisalo da nisu bezbjedni da se vrate u matičnu zemlju, i zahtijevano od Amerike da pomogne njihovim rođacima.

Dedvukaj je kazao kazao da ih “čudi gotovo indiferentan stav Ambasade SAD prema svojim građanima, kad se zna da je čovjek najvažniji temelj države koju ta ambasada predstavlja”.

“Zahtijevam od moje države Amerike da učini sve da zaštiti prava svojih državljana, koji su već tri mjeseca izloženi najstrašnijim fizičkim i psihičkim torturama, samo da bi se od njih izvuklo ono što je neki bolesni um smislio”, rekao je on.

Dedvukaj je kazao da mu je brat iz zatvora rekao da se “ne žali na mučenja i torture koje je tamo doživio, ali da mu je krivo u kakvoj državi i uslovima žive njegovi sunarodnici”.

Katrina Dedvukaj rekla je da je njenog brata Roka “crnogorska vlast nakon hapšenja toliko zlostavljala, da ga ni ona nije mogla prepoznati”.

“Moj brat je u pritvoru već tri mjeseca bez ikakvih dokaza za ono za šta ga terete. Kako može najmlađa država, koja teži uključenju u Evropsku uniju, tako da zlostavlja svoje građane?”, upitala je ona.

Dedvukaj je kazala da njeni sunarodnici nemaju hrabrosti da protestvuju ispred crnogorskih državnih institucija, a da ona i njeni rođaci, kao američki državljani, mogu protestvovati samo ispred američke Ambasade.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Stojanka Radović optužila je 18 osoba, među kojima i pet američkih državljana, za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG