Linkovi

Oštri sukobi Fataha i Hamasa - napad na kancelariju Abasa - Bler u Izraelu


U Gazi je došlo do oštrih sukoba pristalica rivalskih palestinskih pokreta Hamas i Fatah, a nekoliko civila je ranjeno i u bombaškom napadu na kancelariju palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Pripadnici Hamasa ispalili su dve granate na Abasovu kancelariju, a u tom napadu je ranjeno pet pripadnika predsedničke garde i jedna žena, saopštili su bezbednosni zvaničnici. Prethodno su snage lojalne Abasu, zauzele su dva ministarstva i zatvorili oblast oko rezidencije predsednika, a zatim su se sukobili s naoružanim pripadnicima Hamasa koji su ih napali.

Oko 4.000 pripadnika predsedničke garde, uz podršku ekstremne grupe Brigade mučenika al-Aksa, zauzelo je ministarstva poljoprivrede i saobraćaja, kako bi obezbedili oblast u centru Gaze oko rezidencije Abasa. Palestinski ministar spoljnih poslova Mahmud al-Zahar, visoki zvaničnik Hamasa, optužio je Abasova snage za pokušaj "vojnog puča" i zapretio im da napuste dva ministarstva ili "će biti uhapšeni". Do oružanih sukoba u Gazi došlo je pošto je juče palestinski predsednik pozvao na raspisivanje vanrednih poslaničkih izbora, u cilju okončanja političke krize i oružanih sukoba na toj teritoriji. U odvojenom sukobu, oružani pripadnici Hamasa pucali su danas na veliki politicki skup Fataha. Do pucnjave je došlo u severnoj Gazi gde se održavao skup desetina hiljada Abasovih pristalica, u znak podrške njegove odluke da pozove na prevremene izbore posle devetomesečne vlasti Hamasa.

Britanski premijer Toni Bler stigao u Izrael

Britanski premijer Toni Bler stigao je večeras u Izrael u misiju tokom će pokušati da ponovo pokrene mirovni proces izmedju Izraela i Palestinaca. Bler bi sutra trebalo da se sretne sa izrealskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Bler je podržao Abasov predlog da se raspišu novi izbori kako bi se zastoj u pregovorima izmedju Hamasove vlade i Abasovog Fataha, koji je prerastao u ulično nasilje izmedju dve rivalske grupe, prevazišao. Britanski preijer je rekao da je Abasova borba za umereniji kurs u politici palestinskih vlasti deo šire regionalne i globalne borbe protiv ekstremizma. Bler je u Tel Aviv doleteo iz Iraka, gde je razgovarao sa iračkim liderima i obišao britanske vojnike stacionirane u toj zemlji. On je britanskim vojnicima rekao da se oni "bore protiv ideja i ideologija raznih grupa ekstremista".


XS
SM
MD
LG