Linkovi

Unija će održati obećanje o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana


Evropski savet je danas, zaključujući dvodnevni samit u Briselu, posebnu pažnju obratio na budućnost proširenja Unije. Kako naglašavaju lideri država-članica, Unija će održati obećanje iz Soluna o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Kada je reč o Srbiji, ona se sa dobrodošlicom očekuje u društvu evropskih država- do tada, očekuje se ispunjavanje obaveze pune saradnje sa Hagom. Za Kosovo se kaže da Brisel podržava ono rešenje koje će promovisati multietničko i demokratsko društvo i doprinositi regionalnoj stabilnosti.

Zapadni Balkan nije u protekla dva dana evropskog samita čuo ništa novo, kada je reč o sudbini nastavka proširenja- ponovljeno je opredeljenje iz Soluna, o evropskoj budućnosti balkanskih država, s tim što je naglašeno da će se , kao nikada do sada, insistirati na ispunjavanju uslova- iz Kopenhagena i posebnih stavki Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Relativno nova je i činjenica da se sada uz uslove veže i pojam "kapaciteta prijema", što bi, praktično, trebalo da znači najavu Evropljana da će, kada im se za koji dan pridruže Bugarska i Rumunija, energiju da usmere na iznalaženje rešenja unutrašnjeg funkcionisanja Unije. Tu, u prvom evropskom ustavu, bi se trebali kriti i ključevi budućih proširenja, i ne bez razloga nastupajuće nemačko predsedništvo najavljuje ozbiljno bavljenje ovim pitanjem.

U međuvremenu, govoreći o Balkanu, evropski lideri pozdravljaju početak pregovora o ublažavanju viznog režima, kao i skoro potpisivanje sporazuma o regionu kao zoni slobodne trgovine.

Srbija je danas posebno podvučena, naglašava se njena evropskka budućnost, uz poziv da se osnaži saradnja sa Hagom. Konstatuje se da zemlja ima značajne institucionalne kapacitete, te da će, kada se obnove pregovori, ubrzano nastaviti integracijski proces. O Kosovu se kaže da Brisel stoji iz anažmana specijalnog izaslanika Ahtisarija, te podržati samo rešenje koje bude promovisalo multietničko i demokratsko društvo, rešenje koje će, istovremeno, osnažiti i regionalnu stabilnost. Za Uniju je od posebne važnosti da konačno rešenje budućnosti Kosova bude jasno odredjeno i da dozoljava politički i ekonomski razvoj, kao i razvijanje integracijskih veza sa EU, koja, sa svoje strane, spremno čeka na preuzimanje značajne uloge u vremenu nakon utrdjivanja konačnog statusa Kosova.


XS
SM
MD
LG