Linkovi

Vučinić: Jasan signal svijetu da je Crna Gora stabilna i bezbjedna zemlja


Uz izglasavanje nezavisnosti, današnji ulazak Crne Gore u Partnerstvo za mir crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić smatra drugim najvažnijim datumom u ovoj godini, ali i u novijoj istoriji ove države.

Pristupanje Partnerstvi za mir, u velikoj mjeri, rezultat je onoga što je učinjeno na planu reforme vojske i sistema odbrane, ističe u eksluzivnom razgovoru za Glas Amerike, ministar Vučinić:

''Imali smo vojsku koja je naslijeđena na teritoriji Crne Gore od državne zajednice SCG sa onim kapacitetima koji su bili neprimjereni potrebama Crne Gore i daleko ih prevazilazili. Rekao bih-a to je ocjena ne samo u Vladi, nego i u svim relevantnim strukturama- u pitanju je bila dosta okoštala organizaciona struktura tih snaga. Sada smo kroz jedan novi model koncipiranja vojske u Crnoj Gori zaista došli do toga da imamo vojsku- kroz do sada učinjeno u oblasti reforme vojnih struktura-upodobljenu onome što su stvarne i realne potrebe Crne Gore. Naravno, u tom dijelu ćemo u narednom periodu još dosta poraditi. Osim velikog priznanja za Crnu Goru, ulaskom u Partnerstvo za mir, sada se za nas stvaraju za nas nove i velike obaveze''

Vučinić podsjeća da je u ovoj godini donijeta Strategija nacionale bezbjednosti, a u toku je izrada strateških dokumenata-vojne doktrine i strategije odbrane, kao i zakona o vojsci i odbrani. Ministar potencira značaj partnerstva sa zemljama NATO, posebno sa SAD, a današnji prijem vidi i kao priznanje za demokratska dostignuća Crne Gore:

''Današnje i zvanično potpisivanje Okvirnog sporazuma u Partnerstvu za mir treba da znači jasan signal svijetu da je Crna Gora bezbjedna i stabilna zemlja. Članstvo u Partnerstvu za mir takođe znači doprinos jačanju regionalne saradnje i ukupne međudržavne saradnje koju će Crna Gora u narednom periodu razvijati. Očekujemo da u narednom periodu, u Crnoj Gori, kao interesantnom ekonomskom ambijentu, bide povećan nivo stranih ulaganja, kao i veći stepen interesovanja stranih finansijskih organizacija koje su zainteresovane za našu zemlju. Ukupno, mislim da će u tom dijelu, u narednom periodu posebno do izražaja doći ekonomski benefiti''.

Crna Gora će dosljedno poštovati proceduru NATO-a i obeveze iz Prezentacionog dokumenta koji je u pripremi, kao i učiniti sve u dijelu opremanja i medernizacije vojske, a posebno njene demokrarske kontrole:

''Radićemo sve ono što se bude od Crne Gore tražilo. Očekujemo podršku, očekujemo snažnu logistoku ostalih zemalja NATO jer smo zaista spremni da dosljed no budemo na putu evro-atlanskih integracija i taj naš put nema alternativu''.

XS
SM
MD
LG