Linkovi

Savet bezbednosti UN razmatrao primenu standarda na Kosovu


Na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku predstavljen je tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Kofija Anana o situaciji na Kosovu i radu UNMIK-a, u kome je Anan ocenio da su stavovi Beograda i Prištine ostali suprotstavljeni i pozvao dve strane da se uzdrže od jednostranih poteza.

Odlazeći generalni sekretar Svetske organizacije ocenio je u izveštaju datiranom 20. novembra da bi dalje odlaganje rešenja statusa Kosova moglo da izazove dodatnu nestabilnost.

To je, u svom izlaganju, ponovio i šef UNMIK-a Joahim Riker. Riker je izrazioočekivanje da će se proces povratka nastaviti, da će se poboljšati bezbjednosna situacija i da će problemi u snadbijevanju električnom energijom biti riješeni.

Govoreći o primjeni standarda Riker je rekao da je mnogo toga učinjeno, ali da je ostalo još dosta posla. Šef UNMIK-a, međutim vjeruje da mnogi problemi na Kosovu potiču upravo od neriješenog statusa.

Citirajući pojedinačne primjere ugrožavanja istorijskog naslijeđa, prava i sloboda kosovskih Srba, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić, nije se saglasila sa mišljenjem koje je iznio šef međunarodne misije na Kosovu, ali je prenela da je "srpska strana spremna za nastavak pregovora i proces koji vodi ka kompromisnom i održivom rešenju".

"Svako nervozno ubrzavanje rešenja statusa Kosova preskupo će kosstati ceo region, samu pokrajinu, kao i medjunarodnu zajednicu", kazala je Raškovićeva.

Usprotivila se “stvaranju još jedne albanske države unutar međunarodno priznatih granica Srbije, istićčući da se samo realnim i objektivnim sagledavanjem situacije može doći do održivog rešenja.

Sednici Saveta bezbednosti prisustvovao je i premijer Kosova Agim Čeku.

Portparol državnog sekretarijata Šon Mekormak, potvrdio je da je čeku uoči sednice Saveta bezbednosti razgovarao sa visokim američkim funkcionerima - državnim podseketarom Nikolasom Bernsom i pomoćnikom državnog sekretara za Evropaziju Danijelom Fridom.

"Bio je to nastavak neposredne komunikacije. Približavamo se trenutku kada će Ahtisari da okonča svoj posao i objavi preporuku. Međunarodna zajednica će potom biti pozvana da se izjasni o toj preporuci. Tako da se može govoriti o nečemu što je očekivano - intenzivnijoj diplomatskoj aktivnosti u narednim mjesecima u odnosu na pitanje Kosova", rekao je Mekormak.

Govoreći o roku u kome se može očekivati da Ahtisari saopšti preporuku, Mekormak je rekao "da je to pitanje na koje Ahtisari može najbolje da odgovori".

"Mislim da govorimo o samom početku naredne godine. Nije mi poznato da je Ahtisari već utvrdio datum kada će objaviti preporuku, ali mislim da će to pre biti početkom godine, nego kasnije", kazao je Mekormak.

Pre sednice Saveta bezbednosti, portparol Kofija Anana, Stefan Dužarik, kazao je - odgovarajući na pitanje "da li je tačno da plan koji će predložiti specijalni izaslanik za status Kosova, Marti Ahtisari, podrazumeva upravu EU, ali ne i nezavisnost Kosova" - da bi trebalo sačekati Ahtisarijev finalni predlog.

XS
SM
MD
LG