Linkovi

Magazin «Forbs» tvrdi da su najbogatiji Kinezi sve bogatiji


Najnovija lista poznatog poslovnog časopisa pokazuje da je ukupno bogatstvo najuspešnijih 400 privrednika u Kini poraslo za 51 odsto i da se sa 26 milijardi dolara prošle godine, sada povećalo na 38 milijardi.

Vong Kvong Ju je nekada prodavao tranzistore na pijaci poput ove. Ali, to je bilo pre 20 godina. Prodajući uređaje srednjoj klasi koja naglo raste, prvi kineski milijarder je ponovo udvostručio svoju imovinu. Taj 37-godišnji privrednik je danas najbogatiji čovek u Kini, a njegovo bogatstvo se procnjuje na 2 milijarde i 300 miliona dolara. Iako je to tek 25-ina imovine osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, stručnjaci kažu da se ovih dana bogatstvo u Kini ne meri računom u banci, nego brzinom kojom ti računi rastu. Ted Fišmen, autor knjige «Čajna inkorporejtid», kaže da su u okvirima jednog naraštaja, male zadruge zamenili ogromni tržni centri, a kineske gradove preplavio novi novac.

"To je bum kakav verovatno nikada nije zabeležen u svetu", kaže Fišmen.

Još jedan znak da se vremena menjaju, jeste to što je peta najbogatija osoba u Kini – žena. Jan Čung, osnivačica kompanije «Nine Dragon Papers», kaže da je 1985. imala ušteđevinu od 4.000 dolara.

«Imala sam tri izbora. Povratak u Šencen, prihvatanje ponuđenog posla uz platu od pola miliona hongkonških dolara ili osnivanje sopstvene firme. To je bilo važno vreme. Gledala sam kako ljudi prodaju pasulj i kiseo kupus. Obratila sam pažnju na sitnice. Uspeh počinje malim koracima», kaže Jan koja je najpre kupila reciklovani papir iz Sjedinjenih Država, od kojeg je u Kini počela da pravi ambalažu. Ove godine, kada je njena kompanija ušla u Hongkonšku berzu, njena imovina se učetvorostručila i danas vredi milijardu i po američkih dolara. 49-ogodišnja poslovna žena se pridružila sve dužem spisku kineskih milijardera, čiji se broj, prema izdavaču magazina Stivu Forbsu, povećao sa dva na 15.

«Zbog čega taj spisak raste? Odgovor je očigledan – raste i globalna ekonomija. Ona je tokom protekle dve godine rasla po stopama koje nisu zabeležene još od završetka Drugog svetskog rata», kaže izdavač i takođe milijarder Forbs.

On procenjuje da u Kini postoji 85 miliona privatnih firmi. To je zaista impresivno ako se ima u vidu da pre samo 20 godina nije postojala nijedna. Ekonomisti predviđaju da će se u Kini povećati i broj firmi i broj milijardera, ako se nastavi rast ekonomije i potrošnje prema današnjim dvocifrenim stopama.

XS
SM
MD
LG