Linkovi

Interpol se uključio u istragu o trovanju Aleksandra Litvinjenka


Medjunarodna policijska organizacija, Interpol, uključila se u istragu o trovanju bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka.

Značajni resursi Interpola uključeni su u istrage o tom ubistvu, koje se vode u Britaniji, Rusiji i Nemačkoj. Interpolu je poveren zadatak usmeravanja informacija izmedju tri države, ali bi mogao da bude i dublje uključen ako otkriveni tragovi budu zahtevali proširenje istrage. U središtu pažnje u Nemačkoj je jedan stan u Hamburgu, u kome su otkriveni tragovi radioaktivnog izotopa polonijuma 210. Bivši ruski agent, a sada biznismen, Dimitrij Kovtun, proveo je u njemu noć samo četiri dana pre nego što se sreo sa bivšim kolegom, Aleksandrom Litvinjenkom, u baru jednog londonskog hotela. Kod četvoro ljudi koji žive u tom stanu, medju kojima je i bivša Kovtunova supruga, otkriveni su tragovi radioaktivne supstance ali nemački zdravstveni stručnjaci kažu da je količina toliko niska da im ne preti opasnost po zdravlje.

U medjuvremenu, ruski inspektori u Moskvi kažu da su se kod Kovtuna javili znaci trovanja radioaktivnim elementom, ali to nije moglo da bude potvrdjeno iz nezavisnog izvora. Britanski detektivi su juče u Moskvi ispitivali drugog ključnog svedoka, Andreja Lugovoja, u bolnici u koju je smešten radi testiranja na radioaktivnu kontaminaciju. Lugovoj je prisustvovao istom sastanku sa Kovtunom i Litvinjenkom, 1. novembra, na dan kada se Litvinjenko požalio da mu nije dobro. 22 dana kasnije bio je mrtav. Iako Rusija ne dozvoljava izručenje osumnjičenih Britaniji, ruske vlasti kažu da će protiv njih podići optužnice ako bude dovoljno dokaza. U medjuvremenu, u Londonu se nastavljaju testiranja osoba koje su posetile bar hotela Milenijum oko 1. novembra. Kod najmanje sedmoro članova osoblja hotela pronadjeni su tragovi polonijuma 210.

XS
SM
MD
LG