Linkovi

Buš: Studijska grupa razume urgentnost sređivanja stvari u Iraku


Predsednik Buš je rekao da je saglasan sa ocenom Studijske grupe za Irak da ta zemljamože «da upravlja sobom, da se održi i odbrani se». Predsednik je takođe rekao da ga je ohrabrilo to što grupa deli njegovu rezervisanost prema naglom povlačenju američkih trupa iz Iraka.

«Studijska grupa za Irak razume urgentnost sređivanja stvari u Iraku. Grupa takođe shvata da je uspeh u Iraku, bez obzira što predstoji težak rad, veoma važan i moguć.»

Izveštaj koji je obelodanjen prošle srede, sadrži specifične preporuke u vezi sa, kako je navedeno, «mračnom i sve lošijom situacijom» u Iraku. Među njima je povlačenje većine američkih borbenih jedinica do prvog tromesečja 2008, uz preporuku da se američke snage postepeno preorijentišu sa borbenih akcija na obuku i pružanje podrške. U izveštaju se takođe preporučuje da Sjedinjene Države pređu sa unilateralnog na regionalni pristup stabilizovanju Iraka. Predsednik je međutim rekao da ni on ni Kongres, neće da odobre svih 79 preporuka, ali je obećao da će one biti pažljivo proučene, isto kao i izveštaji Sekretarijata za odbranu, Državnog sekretarijata i Saveta za nacionalnu bezbednost.

«Očekujem njihove preporuke. Hteo bih da saslušam sve savete pre nego što donesem odluku o novom kursu u Iraku.»

Budući predsednik Odbora Predsedničkog doma za obaveštajnu delatnost , Silvester Rejes, rekao je da izveštaj Studijske grupe za Irak ponavlja stav njegove partije prema iscrtavanju novog kursa u Iraku.

«Izveštaj grupe potvrđuje ono što većina nas zna već neko vreme – politika ostajanja na kursu predsednika Buša ne radi. Potreban nam je novi pristup.»

Rejes se saglasio sa sugestijom iznetom u izveštaju da bi Sjedinjene Države trebalo da uključe u dijalog i Iran i Siriju. U svom radio govoru predsednik Buš je inače naglasio da i republikanci i demokrate imaju odgovornost da pronađu najbolji put napred. Predsednik narednih dana treba da se sastane i razgovara o Iraku sa vojnim zapovednicima i nezavisnim ekspertima.

XS
SM
MD
LG