Linkovi

Lideri Studijske grupe brane svoj izveštaj - kritike pristižu iz Bagdada


Na dan kada je irački predsednik Džalal Talabani odbacio izveštaj dvostranačke Studijske grupe za Irak, predsednici 10-očlanog panela su na programima amerčkih televizijskih mreža branili svoje preporuke. U intervjuima na četiri glavne televizijske mreže, republikanac Džems Bejker i demokrata Li Hamilton, rekli su da njihovi predlozi predstavljaju put napred za Irak. Bejker, bivši državni sekretar, rekao je na programu CNN-a da nešto mora da se uradi.

«Mi kažemo da izmena primarne misije naših snaga, zatim proširena i pojačana diplomatska ofanziva i uslovljavanje naše pomoći Iračkoj vladi, mogu da promene situaciju. To bi moglo da nam pomogne da uspemo.»

Bejker je govorio samo nekoliko sati pošto je irački predsednik – inače Kurd – rekao da je izveštaj Studijske grupe nekorektan i nepravedan. Talabani je čak rekao da preporuke predstavljaju uvredu za irački narod. Li Hamilton, bivši kongresmen koji je svojevremeno predsedavao Odborom Predstavničkog doma za odnose sa inostranstvom, kaže da je razlog za takvu kritiku jednostavan. On je, takođe kao gost CNN-a, objasnio da pojedini lideri u Iraku gledaju na izveštaj i na celu situaciju isključivo očima svojih etničkih zajednica.

«Ako je to perspektiva koje će ti lideri da se drže, onda neće biti ujedinjenog Iraka i za kratko vreme tamo neće biti ni Sjedinjene Države.»

Predsednik Buš je obećao da će veoma ozbiljno da prouči preporuke Studijske grupe za Irak, ali je takođe naglasio da i sama administracija preispituje svoju politiku u Sekretarijatu za odbranu, Dtržavnom sekretarijatu i Savetu Bele kuće za nacionalnu bezbednost i da će svi oni imati jednaku težinu. Na programu televizije CBS, Džems Bejker je zapazio da je panel eksperata za inostranu politiku jedina dvostranačka grupa koja je na predsedniokov sto stavila spisak preporuka.

«Rekao bih da je situacija takva da uobičajena politika neće doneti odgovor. Mora da postoji jedinstvo američkog naroda i jedinstvo zemlje iza jednog pristupa, ako hoćemo da on uspe.»

Predsednik sutra treba da se sastane sa svojim timom za inostranu politiku u Državnom sekretarijatu. Do kraja nedelje, on će se konsultovati i sa zvaničnicima Sekretarijata za odbranu i vojnim zapovednicima u Iraku. Predsednikovi pomoćnici najavljuju da on planira da pre Božića održi govor američkom narodu o mogućim promenama strategije Sjedinjenih Država u Iraku.

XS
SM
MD
LG