Linkovi

Pronađena serija fresaka u Manastiru «Santa kvatro koronate»


U tom manastiru, na vrhu brda Čelio u Rimu, od početka 16. veka živela je zatvorena zajednica avgustinskih časnih sestara. Posetioci sada prvi put mogu da vide do sada nepoznate srednjovekovne freske.

Restauracija je počela 1997, sredstvima koja je obezbedilo italijansko Ministarstvo za kulturnu baštinu. Radove je izvela ekipa sastavljena od šest restauratora koju predvode Frančeska Matera i istoričarka umetnosti Andrejna Dragi iz Vrhovnog odbora za istorijsku, umetničku i etno-antropološku baštinu rimskog regiona.

«Počeli smo radove specijalnim testovima naše restauratorke Frančeske Matere i oduševljenje je bilo veliko s obzirom da se ispod svake obloge pojavljivla oslikana površina i to savršeno očuvana», kaže Andrejna Dragi.

Freske u kapeli koju su učesnici projekta često nazivali «srednjovekovnom Sikstinskom kapelom», smatraju se remek delima slikarstva 13. veka. Frančesko Gandolfo, profesor srednjovekovne umetnosti na rimskom Univerzitetu «Tor Vergata», kaže da su i mesta na kojima su freske neobična.

«Ceo ambijent je izabran za stanovanje, ili je to možda svečana kapela vicarius urbisa, odnosno papskog vikarnog kardinala», kaže Gandolfo.

Italijanski ministar kulturne baštine, Frančesko Ruteli, prekjuče je predstavio i knjigu o ovim freskama.

«Otkriće ovih neverovatnih fresaka dovodi celu istoriju srednjovekovnog slikarstva u novu perspektivu i menja ravnotežu između toskanske i romanske umetničke premoći», rekao je ministar Ruteli.

XS
SM
MD
LG