Linkovi

Vestmorlend: Veoma važno da Srbija pristupi programu Partnerstvo za mir


Republikanski kongresmen iz savezne države Džordžije, Lin Vestmorlend, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, najpre se osvrnuo na vest da će predsednik Srbije Boris Tadić idućeg četvrtka da potpiše sporazum o pristupanju Srbije programu NATO-a Partnerstvo za mir.

Lin Vestmorlend: Mislim da je veoma važno da Srbija pristupi programu Partnerstvo za mir. To je veliki korak napred za Srbiju iz regionalno bezbednosnih i ekonomskih razloga. Tim aktom će se još više privući evropski i američki investitori i unaprediti američko-srpski ekonomski odnosi, od čega će Srbija imati koristi, a mi dobiti važnog partnera.

Glas Amerike: Kakve bi mogle da budu konkretne dobiti za Srbiju i njene gradjane od pristupanja Partnerstvu za mir?

Lin Vestmorlend: Ne ulazeći u detalje, siguran sam da će od ulaska Srbije u Partnersto za mir ta zemlja imati velike ekonomske koristi i povećani priliv stranog kapitala, a iznad svega, izaćiće iz medjunarodne izolacije i iza sebe ostaviti ne tako daleke burne istorijske dogadjaje. Pristupanje Partnerstvu za mir, verujem, biće predmet nacionalnog ponosa.

Glas Amerike: Ove godine je u Srbiji obeležena 125-ta godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Sjedinjenih Država i Srbije. Šta biste mogli da nam kažete o tome?

Lin Vestmorlend: To bi trebalo zajednički proslaviti. Kada dve zemlje imaju diplomatske odnose koji su uspostavljeni pre 125 godina, to onda govori o dubini i jačini tih odnosa; da smo istorijski bili dobri partneri i saveznici, posebno tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Mi svakao smatramo Srbiju svojim partnerom.

Glas Amerike: I na kraju, kakvu poruku biste želeli da uputite našim gledaocima?

Lin Vestmorlend: Pre svega, želim da Srpskom servisu Glasa Amerike čestitam nastupajuću 10. godišnjicu emitovanja televizijskog programa Otvoreni studio. Velika je čast što sam gost tog sjajnog programa. Eto, mi ovde imamo stažistu iz Srbije, pravnika Borka Komnenovića, koji izvanredno predstavlja Srbiju, posebno mlade ljude te zemlje i njihove težnje i stremljenja. Mi ćemo biti srećni da učinimo sve što možemo da unapredimo medjusobnu saradnju, posebno medju mladim generacijama dve zemlje.

XS
SM
MD
LG