Linkovi

Lideri Sjedinjenih Država i Britanije u Beloj kući razgovarali o preporukama Studijske grupe za Irak


Dan posle objavljivanja dugo očekivanog izveštaja Studijske grupe za Irak, predsednik Buš je o njegovom sadržaju diskutovao sa britanskim premijerom Tonijem Blerom.

U izveštaju koji je izdala Studijska grupa za Irak navodi se da su uslovi na terenu vrlo sumorni i da se pogoršavaju, te da su neophodne velike strateške promene. Predsednik Buš kaže kako je saglasan sa procenom situacije u Iraku. Po njegovim rečima: situacija je loša.

”Vrlo sam jasno stavio do znanja koliko je teška situacija. I pored toga verujem da ćemo uspeti. Verujem da ćemo pobediti.“

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerom Blerom, predsednik Buš je rekao da pozdravlja sve savete o Iraku i da je izveštaj desetočlane komisije stručnjaka za inostranu politiku prvi u nizu preporuka koje je dobio. Buš je pohvalio duh dvostranačkog panela, rekavši da se time dokazuje da ljudi sa različitih strana političkog spektra mogu da se ujedine da bi rešavali ozbiljne probleme. Medjutim, predsednik SAD je jasno stavio do znanja da namerava da probere neke od preporuka koje je dobio od tog panela:

”Mislim da ovaj izveštaj na pravi način iznosi šta je moguće učiniti. Kongres neće prihvatiti svaku preporuku iz ovog izveštaja, niti će to učiniti administracija. Medjutim, ima još puno veoma važnih stvari u ovom izveštaju koje moramo ozbiljno razmotriti.“

Predsedniku je postavljeno pitanje i o savetu da se glavnina američkih borbenih trupa povučee do početka 2008. godine. Odgovorio je da veruje da su se članovi panela saglasili da bi svako eventualno povlačenje trebalo da bude motivisano uslovima na terenu. Takodje je jasno stavio do znanja da ne može da prihvati preporuke za direktan dijalog sa iračkim susedima, Sirijom i Iranom. Predsednik je još jednom podvukao da Iran mora prvo da suspenduje program obogaćivanja uranijuma i dodao da i Sirija i Iran moraju da pokažu da ozbiljno žele da poprave bezbednosnu situaciju u Iraku.

Premijer Bler je istakao da je podrška iračkoj vladi, posebno u regionu, ključna za uspeh misije. Istakao je i da neki ekstremisti primaju pomoć od iračkih suseda.

”Istinski razlog što imamo probleme u nekim delovima Iraka, a nama je to dobro poznato na jugu zemlje, je to što u tom slučaju Iran u suštini finansira i podržava terorizam.“

Premijer Bler je rekao da je teško opisati koliko je situacija u Iraku ozbiljna. Međutim, on je naglasio da se Studijska grupa za Irak nije založila za neposredno i bezuslovno povlačenje, ističući da svi žele da pronadju rešenje koje bi omogućilo da se demokratija ukoreni i nasilje okonča.

XS
SM
MD
LG