Linkovi

Vujanović: Crna Gora će pažljivo pristupati mirovnim misijama


Nakon što je Crna Gora primljena u Partnerstvo za mir, pitanju učešća Vojske Crne Gore u mirovnim misijama treba pristupiti maksimalno pažljivo, jer se radi o osjetljivoj oblasti kaže crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

“Crna Gora će veoma pažljivo pristupati mirovnim misijama, kroz ono što će biti pažljiv odabir struktura koje će biti u tim mirovnim akcijama i kroz izuzetno kvalitetnu obuku tih ljudi, koji će se uključiti uvijek samo na dobrovoljnoj osnovi”, kazao je Vujanović.

On je istakao da e svi oni koji se dobrovoljno prijave za učešće u mirovnim misijama prethodno biti maksimalno obučeni.

“I vojske bivše Jugoslavije i državne zajednice su učestvovale u tim mirovnim misijama i mislim da se medijski preneglasilo ono što je pretpostavljena opasnost”, naveo je on.

Vujanović je rekao Radiju Crne Gore da će Vojska Crne Gore uskoro biti u planiranim okvirima od 2.500 pripadnika.

“Crna Gora treba da ima operativnu vojsku koja će imati dobru komunikaciji sa susjednim vojskama i sa NATO”, rekao je crnogorski predsjednik.

Načelnik Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država Stiven Blam doputovaće sjutra u Podgoricu i razgovarati sa državnim i vojnim rukovodstvom Crne Gore o daljem jačanju američko-crnogorskih vojnih odnosa.

Najavljeno je da će Blam tokom dvodnevne posjete, objaviti ustanovljenje Programa državnog partnerstva između Crne Gore i države Mejn.

Blam će razgovarati sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, ministrima inostranih poslova Milanom Roćenom i odbrane Borom Vučinićem, kao i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore Jovanom Lakčevićem.

Iz Ambasade SAD u Podgorici je saopšteno da će Blam posjetiti trening centar Vojske i Specijalne jedinice crnogorske policije u Danilovgradu.

XS
SM
MD
LG