Linkovi

Sve više farmera u Severnoj Karolini uzgaja vinovu lozu


Generacijama je duvan bio kralj useva u Severnoj Karolini. Ali kako sve manje ljudi puši, sve više farmera u Severnoj Karolini uzgaja vinovu lozu. Oni se nadaju da će Japa, kako vole da zove dolinu Jadkin u Severnoj Karolini, biti isto toliko uspešna kao i čuvena kalifornijska Napa dolina.

Porodica Frenka Hobsona generacijama uzgaja duvan. Lisnate biljke savršeno uspevaju u ilovačom bogatom podneblju Severne Karoline, i nekada su donsile veliku zaradu nakon berbe. Medjutim, rat protiv pušenja, sudske parnice, novi zakoni i više poreske stope naveli su poljoprivrednike poput Frenka da potraže alternativu. Pre šest godina on je doneo odluku da uzgaja groždje.

Ispostavilo se da je ovo poljoprivredno dobro u Jadkin dolini nadomak grada Vinston Salema - idealno za uzgoj francuske vinove loze. Sada novonastale vinarije u Severnoj Karolini dobijaju nagrade u zemlji, pa čak, mada predstoji još mnogo rada, ponekad pariraju nekima od najboljih svetskih vina.

«Ovde postoji čak i više vrsta nego u Napi. Neka su vina jako dobra neka su u redu...», kaže turista Fil Braun.

Broj vinarija u Severnoj Karolini utrostručio se u poslednjih šest godina, što privlači turiste iz zemalja širom sveta. Preduzetnici su smesta preduzeli korake da izadju u susret potrebama turista za dobrim smeštajem i restoranima.

Hana Holifild je spasila sto godina staru porodičnu kuću tako što je preobratila u malu privatnu gostionicu.

”Bilo je divno dočekati goste iz raznih krajeva...»

Vlasnica malog hotela Tvajla Sikmiler kupila je na I-beju limuzinu da bi vozila turiste u obilazak vinarija.

”Sada verovatno 90 posto mog biznisa potiče od gostiju vinske industrije.“

Činjenica da su domaćini turistima - ljubiteljima vina dovela je i do manjih kulturnih promena u ovom živopisnom delu takozvanog Biblijskog pojasa, odnosno duboko religioznog seoskog kraja. Lokalni gradjani glasali su za ukidanje zabrane alkohola, kad su shvatili da je vinska industrija samo prošle godine ekonomiji Severne Karoline donela 317 miliona dolara.

”To je dobro za državu na više različitih nivoa, u smislu poreske zarade, zarade od turizma, ali posebno uticaja na ove male ruralne zajednice širom naše države.“

”Izgleda da ćemo imati prilično dobru berbu... “ kaže Frenk.
A kao što on, i njegova supruga Lena ističu, niko nikada ovde nije dolazio da obilazi duvanska polja.

”Proizvodjač vina trebalo bi da je vrlo zadovoljan», zaključuje Frenk.

XS
SM
MD
LG