Linkovi

Nema približavanja Srbije Evropskoj uniji bez pune saradnje sa Hagom


Bez pune saradnje Srbije sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu ne može da bude daljeg približavanja Srbije evropskim integracijama. To je glavna poruka razgovora koju je sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu vodio predsednik Srbije Boris Tadić.

U kratkom obraćanju novinarima posle razgovora, Tadić je rekao da je "okončanje saradnje sa Haškim tribunalom zapravo kvalifikacion ispit da bi Srbija mogla da dobije šansu da priđe Evropskoj uniji, a time i da podigne kvalitet života svojih građana".

Kancelarka je, kako je preneo Tadić, potvrdila da će i Balkan biti jedan od prioriteta tokom nemačkog predsedavanja EU u prvoj polovini 2007. godine. Interes Srbije je pak, kako je naveo Tadić, da se baš "tokom nemačkog predsedavanja što je moguće više približi članstu u EU", kao i tokom drugih šest meseci 2007. kada će predsedavajući biti Portugalija.

Predsednik Srbije je Angeli Merkel, kako je preneo, izneo stav da je "Srbija ključna zemlja za stabilnost na Balkanu" i da "zato pitanje Kosova mora da bude sagledano s punom fleksibilnošću i uzuvažavanje interesa Srbije". Nemačka i Srbija imaju prilično različite stavove o Kosovu, rekao je Tadić dodavši da "Angela Merkel smatra da je Kosovo bliže nezavisnosti nego suštinskoj autonomiji, dok je Srbija uverena da rešenje za Kosovo treba da bude upravo suštinska autonomija".

"Određivanja statusa Kosova je istorijski važan i ovo je kritična godina ne samo za Srbiju, već i za budućnost Balkana. Ja sam ubeđen da i dalje imamo šansu za fleksibilno rešenje, rešenje prihvatljivo za sve strane, koje bi omogućilo da se sačuva i dignitet i interes svih strana u vezi sa Kosovom", rekao je Tadić posle razgovora u Berlinu.

Angela Merkel je u kratkom obraćanju novinarima pre razgovora sa Tadićem istakla značaj stabilnosti Balkana, kao i približavanja Srbije EU, ali nedvosmisleno ukazala da Berlin glavnim preduslovom za to smatra punu saradnju sa Haškim tribunalom. Tadić je danas u Berlinu razgovarao i sa Gernotom Erlerom, zamenikom ministra inostranih poslova i sa Peterom Štrukom, šefom parlamentarne frakcije Socijaldemokratske partije Nemačke koja u Berlinu vlada zajedno sa konzervativcima kancelarkle Merkel.

XS
SM
MD
LG