Linkovi

Vašington: Pred Srbijom i BiH ostaje obaveza pune saradnje sa Hagom


Srbija i Bosna i Hercegovina već dugo traže prijem u program NATO-a Partnerstvo za mir, kao odskočnu dasku za puno članstvo u Alijansi i drugim važnim organizacijama, uključujući i Evropsku uniju.

Međutim, Državni sekretarijat kaže da te dve države ne mogu da očekuju dalji napredak u procesu integracija sve dok ne uhvate preostala dva glavna optuženika za ratne zločine, Ratka Mladića i Radovana Karadžića. NATO je na završetku dvodnevnog samita u Rigi saopštio da je poziv tim dvema državama i Crnoj Gori upućen zbog njihovog mogućeg doprinosa stabilnosti na Balkanu.

Dve vlade su pozdravile poziv za članstvo u Partnerstvu za mir, ali su borci za ljudska prava izrazili zaprepašćenje, isto kao i glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, koja je izjavila da je iznenađena i razočarana. NATO donosi odluke konsenzusom, tako da su akciju podržale u Sjedinjene Države. Ali na redovnoj konferenciji za novinare u Državnom sekretarijatu, zamenik portparola Tom Kejsi je rekao da bi vlade Bosne i Hercegovine i Srbije i drugi, napravili grešku ako bi protumačili da ovakva odluka znači da pitanje ratnih zločina više nije važno.

«Obe zemlje su već izručile desetine ljudi koje je Međunarodni tribunal optužio za ratne zločine i saopštile su da su su rešene da nastave saradnju sa Tribunalom. Ali uprkos postignutom napretku, obe zemlje treba da učine više da obezbede da se i šest preostalih begunaca, među kojima su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, uhvate što pre. Rekao bih da je prilično jasno, ako pogledate ovu odluku, da dalja integracija, ne samo u NATO nego i u neke druge evroatlantske institucije, zavisi od potpunog rešenja ovih slučajeva.»

Kejsi je rekao da se poziv temelji na širim pitanjima, koja obuhvataju političke, ekonomske i vojne reforme u te dve zemlje. U novinskim izveštajima se navodi da je poziv Srbiji delimično pokušaj NATO-a da smanji sve veći uticaj nacionalista u zemlji uoči predstojećih izbora. Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Drašković je rekao da je «NATO uputio poruku», kako se izrazio, «retrogradnim snagama» u Srbiji da neće biti povratka u prošlost. NATO je nagovestio da je spreman da pozove Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju, da se pridruže Alijansi 2008, ako ispune uslove za članstvo.

XS
SM
MD
LG