Linkovi

2007. proglašena Međunarodnom polarnom godinom


To je zapravo međunarodni pokušaj da se podstakne naučno istraživanje na najskrivenijim prostorima na Zemlji, pre svega zbog toga što mnogi naučnici smatraju da Severni i Južni pol imaju suštinski značaj za život na planeti.

Osetljiva ravnoteža sunca, vode i leda, u velikoj meri utiče na život na planeti Zemlji, što izaziva sve veću strepnju u vezi sa globalnim zagrevanjem i usaglašene napore naučnika da ubrzaju istraživanje polova. Ov godine su dokumentovani dokazi znatnog topljenja na oba pola. A američka Agencija za istraživanje svemira, NASA i drugi, potvrđuju da se Zemlja zagrejala za gotovo dva stepena od 1900. To možda ne izgleda mnogo, ali povećanje temperature izaziva ekstremne vremenske promene. Jedna nova studija sugeriše da bi dalje globalno zagrevanje moglo do kraja veka da izazove podizanje nivoa mora za nekoliko metara.

Polovi su čudesna, predivna mesta, na kojima se Sunce kreće ukoso, noći traju mesecima, a pejsaž brazdaju ledeni vetrovi. Severni pol je ledena ploča koja pluta na Arktičkom okeanu – promenljivi teren nastanjen fantastičnim bićima iznad i ispod leda. Hladniji Južni pol leži na vrhu masivnog, zamrznutog Antarktika. Prosečna debljina sloja leda na jugu je veća od 2200 metara. To je 90 odsto ukupnog leda na svetu i 70 odsto svetske slatke vode. Ispod tih ledenih naslaga, istraživači pronalaze svet pun života, kaže Dejl Anderson, iz istraživačkog Centra «Karl Segan».

«Najveći deo ovog područja nikada nije istražen niti viđen ljudskim okom. Iznenađenje mi je bio i sam pronalazak veoma raznovrsnog života ispod leda», kaže Anderson.

Tu su ribe sa prirodnim antifrizom koji sprečava smrzavanje krvi i ogromne meduze sa kracima dugim 15 metara…

I takođe, na samom dnu okeana, nema, čudesna šuma ispunjena mikroskopskim oblicima života, kaže istraživač Džordž Simons.

«Kada sam se spustio do dna, shvatio sam da se sve oko mene ugiba… kao da sam aterirao na veliku zdelu želatina».

Dejl Anderson objašnjava da ta mikrobiološka «prekrivka» koja može da se vidi u antarktičkim jezerima «možda liči na zajednice koje su možda postojale na Marsu pre više milijardi godina».

Naučnici kažu da te ledene polarne vode mogu da nam otkriju mnoge tajne života u našem svetu, a možda i u nekim udaljenim svetovima.

XS
SM
MD
LG