Linkovi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo hapšenje Simovića


Odbegli pripadnik zemunskog kriminalnog klana Aleksandar Simović, optužen za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Djindjića, uhapšen je u subotu, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Pripadnici MUP-a su posle intenzivne potrage uhapsili Aleksandra Simovića, na Novom Beogradu u Ulici Milentija Popovića.

Uhapšeni Simović nalazi se u grupi od 11 osoba protiv kojih je specijalno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića u martu 2003. godine. Simović je od tada bio u bekstvu. Na optuženičkoj klupi su Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Dušan Krsmanović, Branislav Bezarević, Željko Tojaga i Saša Pejaković.

U bekstvu su Miloš Simović, brat uhapšenog Aleksandra, Milan Jurišić, Sretko Kalinić i Ninoslav Konstantinović. Na poternici koju je raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je i Vladimir Milosavljević zvani "Budala". Prema navodima optužnice Legija se sa ubijenim Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem, tereti za organizovanje ubistva, dok se Zvezdan Jovanović tereti da je pucao na premijera i tom prilikom teško ranio i šefa Djindjićevog obezbedjenja Milana Veruovića. Ostali optuženi se terete za umešanost i pomaganje u ubistvu premijera.

Aleksandar Simović će biti zadržan u pritvoru do 48 sati kako bi bio saslušan zbog sumnje da je učestvovao u novom krivičnom delu, a posle toga će biti priveden Specijalnom sudu.

Više od 30 krivičnih prijava protiv Aleksandra Simovića

Aleksandar Simović je rodjen 1976. godine u Beogradu, sa prebivalištem u Zemunu, Ulica Auto put za Zagreb broj. 26. Mediji su u martu 2003. godine objavili da je Aleksandar Simović do tada bio neosudjiivan i pored toga što je MUP protiv njega podeo više od 30 krivičnih prijava.

Prema optužnici koja je podignuta u Specijalnom sudu za organizovani kriminal, Simović se tereti za krivično delo udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubistvo predstavnika najvišeg državnog organa u sticaju sa krivičnim delom terorizma. To krivično delo se odnosi na ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića.

Simović se tereti i kao saizvršilac za krivično delo ubistva Željka Bodiša 27. decembra 2000. godine, pomagač u ubistvu Todora Gardaševića 5. jula 2000. godine, i saizvršilac u ubistvu Srdjana Ljujića 20. novembra 2000. godine. Optužnica ga terte i kao pomagača u ubistvima Sredoja i Zorana Šljukića 27. septembra 2002. godine, Nenada Batočanina i Željka Škrbe 26. novembra 2002. godine, Ivice Jovanovića 7. novembra 2002. godine i Ivice Nikolića.

Za pomaganje u krivičnom delu ubistva Simović se tereti i u ubistvima Zorana Uskokovića i Miloša Stevanovića 27. aprila 2000. godine, Jovana Guzijana i Radeta Cvetića 5. oktobra 2002. godine i Branislava Lainovića 20. marta 2000. godine. Uhapšeni pripadnik "zemunskog klana" tereti se i za krivično delo otmice Suvada Musića janura 2003. godine, Vuka Bajruševića 6. novembra 2000. godine i biznismena Milije Babovića marta 2002. godine.

Aleksandar Simović optužen je 2001. godine za otmicu subotičkog biznismema Milenka Aleksića. Simovića je 29. septembra ove godine Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu osudilo u odsustvu na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i šest meseci zatvora, zbog izazivanja opšte opasnosti bacanjem bombe na auto servis "Aca" krajem avgusta 2002. godine i paljenje redakcije podgoričkog lista "Dan" u Beogradu. Simović se, kao i ostali "zemunci", tereti i za korupciju u organima uprave, neprijavljivanje krivičnog dela ili počinioca krivičnog dela i krivično delo zločinačkog udruživanja. Već tri i po godine spekulisalo se u medijima da se Aleksandar Simović, zajedno sa bratom Milošem, kretao u graničnoj oblasti Bosne i Srbije, ali i po Bugarskoj, Crnoj Gori i Albaniji, a ponekad i po Srbiji, u okolini Negotina.

XS
SM
MD
LG