Linkovi

Klark: Međunarodna zajednica bez kreativnih ideja o budućem statusu Kosova


“Nakon skoro godinu dana neuspešnih pregovora Beograda i Prištine, medjunarodna zajednica se nalazi na samom početku, bez nekih novih ili kreativnih ideja o budućem statusu Kosova” istakao je saradnik Karnegi saveta za etička i medjunarodna pitanja, Džonatan Klark, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike.

Glas Amerike: Kako biste procenili odlaganje donošenja konačnog statusa Kosova za iduću godinu?

Klark: To potvrdjuje činjenicu da je medjunarodna zajednica konfuzna. SAD i Velika Britanija žele da se bez daljeg odlaganja donese odluka o budućem statusu Kosova, koja bi bila neki vid uslovne nezavisnosti. Medjutim, Rusija se protivi nemetnutom rešenju i nezavisnosti i želi da na Kosovu bude prisutna i veoma uticajna medjunarodna zajednica. Dakle, postoji ta podela izmedju SAD i Britanije na jednoj strani, koje se zalažu za nezavisnost, i Rusije, Kine a sada i Španije, s druge strane, koje se protive nezavisnosti Kosova.

Glas Amerike: Da li će medjunarodna zajednica nametnuti rešenje o konačnom statusu Kosova, ili će Beograd i Priština da ga postignu, i kakvo bi ono moglo da bude?

Klark: Medjunarodna zajednica želi da se postigne neko rešenje. Odluka o konačnom statusu Kosova odložena je da bi se zadovoljile potrebe izbora u Srbiji, ali mislim da će Kontakt grupa podneti predlog rešenja koji će sadržati visoki stepen decentralizacije, odredjeni uticaj Beograda i garancije za bezbednost srpskhi enklava, ali će Kosovo postati odvojeni entitet. Ukoliko se dve strane ne dogovore o statusu pokrajine, tu odluku će onda doneti medjunarodna zajednica.

Glas Amerike: Šta bi Beograd mogao da učini u ovom momentu da bi poboljšao svoju pregovaračku poziciju?

Klark: Teško je odgovoriti na to pitanje. Mislim da medjunarodna zajednica još nije u potpunosti izgubila poverenje u pregovaračku taktiku i spremnost na kompromis dve strane, koje zastupaju maksimalističke pozicije. Medjutim, mislim da će obe strane morati da učine izvesne ustupke, inače će se nastaviti sadašnji zastoj i neizvesnost i intenzivirati uloga medjunarodne zajednice.


XS
SM
MD
LG