Linkovi

Prijem Bugarske i Rumunije u EU


Prijem Bugarske i Rumunije u EU
<!-- IMAGE -->

Evropska komisija preporučuje da Bugarska i Rumunija postanu članice Evropske unije 1. januara, 2007. Pristupanjem te dve države, povećaće se broj članica Unije na 27 i populacija za 30 miliona – na ukupno 490 miliona ljudi.

Evropska komisija je naznačila brojne reforme koje Bugarska i Rumunija moraju da završe narednih meseci. Obe zemlje moraju da zauzdaju korupciju, pranje novca i organizovani kriminal i nastave pravosudne i poljoprivredne reforme. Bugarska, na primer, mora da poboljša bezbednost aviosaobraćaja.

Bugarski premijer Sergej Stanišev izjavio je da za njegovu zemlju članstvo u EU predstavlja «konačni pad Berlinskog zida».

Bugarska i Rumunija su već članice NATO-a. Rumunija ima više od 700 vojnika u Iraku. Bugarska je takodje uputila manji vojni kontingent u Irak. Stotine vojnika iz obe zemlje su u Avganistanu, na Kosovu i drugim lokacijama, zajedno sa američkim, evropskim i vojnicima drugih zemalja.

Portparol Državnog sekretarijata Šon Mekormak je izjavio da je odluka o prijemu Bugarske i Rumunije u EU «dobrodošla vest za te dve zemlje, kao i za EU».

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso je rekao da će pristupanje Bugarske i Rumunije «konsolidovati mir u Evropi i doneti joj više prosperiteta. To je dobra odluka za Bugarsku i za Rumuniju i to je dobra odluka za EU», rekao je Mekormak, podsetivši da i druge zemlje žele da se pridruže Uniji.

«Evropska unija», rekao je Mekormak, «bori se sa pitanjima proširenja i brzine kojom treba nastaviti razgovore sa drugim zemljama.» To su odluke koje mora da donese Evropska unija. Ali Sjedinjene Države, rekao je portparol Državnog sekretarijata, «svakako će ohrabriti EU da nastavi da drži otvoreni horizont za brojne države, uključujući balkanske i Tursku».

XS
SM
MD
LG