Linkovi

U budućnosti nebom bi mogli da lete tihi avioni


Inicijativa za izgradnju tihih aviona, koji se praktično ne bi čuli van aerodroma, lansirana je 2003. godine. Američki i britanski istraživači kažu da napreduju u konstrukciji takvih letelica.

Profesor Zolti Spakovski, sa Masačusetskog instituta za tehnologiju, objašnjava:

”Zamislite stepen buke od razgovora u kancelariji. To je otprilike nivo zvuka koji bi stvarao avion prilikom uzletanja i sletanja. To je jedna stvar. Druga je, da bi aerodinamičnost aviona bila oko 25 odsto efikasnija od današnjih, što znači i manju potrošnju goriva.“

Saradnja Univerziteta u Kembridžu i Em-aj-tija, u okviru Inicijative za izgradnju tihih aviona, dovela je do novog dizajna sa dugim, uskim trupom i krilima, tako da čitav avion stvara uzgon - kako objašnjava profesor iz Kembridža, En Douling:

”Kao što vidite na ovoj maketi, avion je potpuno različit. Smanjenje buke postigli smo postavljanjem motora na gornjem delu trupa, tako da trup zaklanja izvor buke od osoba na zemlji. Motori su ugradjeni u trup, sa dosta prostora za materijal za upijanje zvuka, u kome se gubi deo te energije.“

Istraživanje je još u ranoj fazi, a prototip je možda čak 25 godina daleko. Ali projekat ima podršku britanske vlade i više od 30 avionskih kompanija, uključujući Boing i Rols-Rojs.

XS
SM
MD
LG