Linkovi

Evropska mirovna inicijativa izaziva različite reakcije na Bliskom istoku


Nova evropska mirovna inicijativa izazvala je mešovite reakcije u Izraelu i medju Palestincima. Plan je objavljen u trenutku kada su lideri medjusobnmo zavadjenih palestinskih frakcija izvestili o napretku u osniovanju vlade nacionalnog jedinstva.

Španija, Francuska i Italija otkrile su svoju bliskoistočnu mirovnu inicijativu sa objašnjenjem da Evropa mora da igra aktivniju ulogu u okončanju krvoprolića, za koje kažu da je nepodnošljivo. Planom se predvidja privremeni prekid vatre, mirovni razgovori i medjunarodna misija u pojasu Gaze za posmatranje primirja.

Izrael je odmah odbacio plan, rekavši da bi prisustvo medjunarodnih posmatrača ometalo njegovu borbu protiv palestinskog terorizma. Po tradiciji, Izrael je više raspoložen za američko posredovanje, a Evropu smatra pristrasnom prema Arapima. Izraelski predstavnik Mark Regev rekao je da već postoji medjunarodna mapa za mir, koju su obe strane prihvatile i da je samo potrebno da se ona sprovede u delo:

”Izraelska očekivanja, čini mi se, nisu različita od očekivanja Vašingtona ili od ostatka medjunarodne zajednice. Očekujemo od palestinaca da održe svoja obećanja, a to je da razoružaju razne terorističke organizacije.“

Vladajuća palestinska grupa Hamas saopšila je da evropska inicijativa sadrži neke dobre tačke koje treba dalje proučiti i kritikovala je izraelsko odbacivanje plana. Predstavnik Hamasa Ahmed Jusef je rekao:

”Izraelci nikada nemaju istinsku nameru da postignu miroljubivo rešenje sa palestincima.“

Hamas već postupa u skladu sa jednom od tačaka evropskog plana ublažavajući svoju kontrolu vlasti i prihvatajući osnivanje vlade jedinstva sa rivalskom frakcijom Fatah. Palestinski pregovarači očekuju da Hamasova vlada podnese ove nedelje ostavku, otvarajući put za osnivanje novog kabineta sastavljenog od nezavisnih stručnjaka. Cilj toga je da se okončaju teške medjunarodne sankcije nametnute Hamasu zbog njegovog odbijanja da se odrekne nasilja i prizna Izrael. Sam Izrael je oprezno pozdravio osnivanje nove palestinske vlade rekavši da će, ako ojača uticaj umerenih političara, to stvoriti uslove za obnavljanje mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG