Linkovi

Dobitnici ovogodišnje Međunarodne nagrade za slobodu štampe


Komitet za zaštitu novinara, stacioniran u Njujorku, juče je na konferenciji za novinare u Vašingtonu, objavio imena dobitnika Međunarodne nagrade za slobodu štampe 2006. To su Kolumbijac Hesus Abad Kolorado, Džamal Amer iz Jemena, Madi Sisej iz Gambije iubijeni irački novinar Atvar Bahdžat. Izvršni direktor komiteta, Džoel Sajmon, kaže da se i ove godine nastavio trend nasilja nad novinarima.

«Postoji još raširenija pojava da novinari – zbog brojnih složenih razloga – gube status neutralnih posmatrača.»

U izveštaju Komiteta za zaštitu novinara, navodi se da je do sada najmanje 46 novinara poginulo na dužnosti ili je ubijeno. Više od polovine tih smrtnih slučajeva se dogodilo na Bliskom istoku, uz 26 samo u Iraku. Džamal Amer je urednik jednog nezavisnog nedeljnika u Jemenu, koji je prošle godine nakratko bio kidnapovan zbog objavljivanja izveštaja o korupciji u vlasti. Amer kaže da mediji u inostranstvu osim na terorizam, treba da se usredsrede i na druge teme.

«Kada bi se mediji ovde bavili problemima slobode štampe i sličnim temama, bilo bi bolje i za nas i za situaciju u vezi sa terorizmom», kaže Amer. Hesus Abad Kolorado je prvi fotoreporter kome je dodeljena Nagrada za slobodu štampe. Njega su levičarski gerilci dva puta otimali zbog snimaka kršenja ljudskih prava tokom građanskog rata u Kolumbiji. Kolorado kaže da svi ovogodišnji dobitnici rade nešto što je korisno za sve ljude na svetu.

«Moram da shvatim da je moj rad koristan za celo društvo, da je rad jednog Kolumbijca, ili jednog afričkog novinara, nekog sa Bliskog istoka ili hrabre žene koja je pognula u Iraku, deo solidarnosti, solidarni napor koji mora da se nastavi», kaže Kolorado. Madi Sisej se slaže sa svojim kolegom iz Kolumbije u pogledu značaja novinarstva za društvo, pogotovo u svetlu suprotstavljanja vlasti. Novinarima će nagrade biti uručene u četvrtak, na svečanosti u Njujorku, kada će ujedno biti obeležena i 25. godišnjica osnivanja Komiteta za zaštitu novinara.


XS
SM
MD
LG