Linkovi

Predsednik Džordž Buš doputovao u Vijetnam gde će prisustvovati samitu APEC-a


Predsednik Buš doputovao je u Hanoj, gde će prisustvovati samitu Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma. Kako iz prestonice Vijetnama javlja novinar Glasa Amerike, Pola Vulfson, američki predsednik će na marginama samita sa liderima članica APEC-a, osim trgovinskih i ekonomskih pitanja, razmotriti i situaciju u Iraku i Severnoj Koreji. Tri decenije po okončanju rata u Vijetnamu, vojni orkestar i počasna garda dočekali su predsednika Sjedinjenih država. To je, po rečima predsednika Buša, signal svetu da Vijetnam i Amerika mogu da prevaziđu razlike koje su ih sukobile u prošlosti.

"Moj prvi utisak je da se kroz istoriju društva menjanju i da se odnosi među društvima mogu kontinuirano poboljšavati."

Posle Bila Klintona koji je, pre skoro šest godina, posetio Vijetnam kao prvi američki predsednik - koji je to učinio posle Vijetnamskog rata, u Hanoj je stigao i predsednik Džordž Buš. I Buš i Klinton pripadaju generaciji koja je ratovala u Vijetamu, ali nijedan od njih dvojice nije učestvovao u borbama, ali je taj konflikt imao značajan uticaj na i na 42. i na 43. predsednika SAD. Evo šta je o svojim prvim utiscima o Hanoju, rekao američki predsednik:

"Znate, Lora i ja smo baš razgovarali o tome kako je neverovatno da smo ovde u Vijetnamu. Jedan od gorkih utisaka bio je prolazak pored jezera iz koga je izvučen Džon Mekejn.»

Mekejn, bivši ratni zarobljenik u Vijtanamu, danas je republikanski senator i potencijalni predsednički kandidat 2008. godine.

Predsednik će se tokom posjete Vijetnamu sastati sa vojnim timovima koji tragaju za preostalim Amerikancima, koji se i dalje vode kao nestali u akciji. Međutim, razgovori koje će Buš voditi u Vijetnamu biće fokusirani i na budućnost – posebno trgovinske odnose i zajedničke bezbednosne izazove.

Predsednika su novinari u Hanoju pitali i da li se lekcije Vijetnamskog rata mogu iskoristiti u trenutnom konfliktu u Iraku. Odgovorio je ukazujući kako je Vijetnam u proteklih nekoliko decenija - od zemlje preplašene krvoprolićem i razorene ratom, razvio u državu sa jednom od najprogresivnijih ekonomija na planeti.

"Jedna od lekcija je da će - i pored toga želimo trenutan uspeh, za uspešno obavljen posao u Iraku biti potrebno neko vreme."

Na marginama samita APEC-a, američki predsednik će imati niz bilateralnih susreta, ne samo sa vijetnamskim funkcionerima, već i drugim zvaničnicima 21-člane organizacije. Predsednikov prvi sagovornik, tokom radnog ručka, odmah po dolasku u Hanoj, bio je australijski premijer Džon Hauard. Razmotrili su situaciju u Iraku.

Buš kaže da želi da svi američki saveznici znaju da nedavna pobeda Demokrata na izborima za Kongres ne znači naglu promenu politike SAD.

«Uspećemo, ako ne odustanemo. Vlada premijera Malikija će uspeti, pod uslovom da se koalicione snage ne povuku pre vremena. Zato sam iskoristio priliku da i premijera Australije uverim da ćemo mi svoj zadatak uspešno obaviti»

Predsednik je napomeno da američka administracija trenutno analizira stanje u Iraku i da očekuje sugestije nezavisne Studijske grupe za Irak koju je formirao Kongres. Tu analizu i sugestije, predsednik će, kako je rekao novinarima, najpre podeliti sa saveznicima, među kojima je i premijer Australije, Džon Hauard.

Severna Koreja takođe na dnevnom redu

Predsednik Buš planira da sa čelicima država APEC-a, a posebno zemalja koje učestvuju u multilateralnim pregovorima sa Pjongjangom, razmotri i izazove severnokorejskog nuklearnog programa.

Predsednik je novinarima kazao da će tražiti punu implementaciju sankcija koje je Savet bezbednosti uveo Severnoj Koreji nakon nuklearne probe prošlog meseca.

Pitanje severnokrejskih nuklearnih ambicija predsednik Buš će pomenuti i na samom samitu APEC-a, ističući da diskusije ne bi trebalo ograničiti isključivo na pitanja ekonomije i trgovine.

"Samit APEC-a je vrlo važan; to je izuzetena prilika da se značaju slobodne trgovine, ali to je istovremeno prilika da se razgovara i od rugim pitanjima."

XS
SM
MD
LG