Linkovi

Zakon o ustavotvornoj skupštini pred Ustavnim sudom


Mora li Crna Gora kao nova država da u postupku donošenja novog ustava poštuje postupak propisan u starom? Narodna stranka pozvala je danas Ustavni sud da što prije razmotri predloge o usklađenosti Zakona o ustavotvornoj skupštini i postupku i načinu donošenja novog ustava sa postojećim Ustavom i odlukama otkloni institucionalno svaku sumnju sa legitimiteta budućeg ustava.

Poslanik Narodne stranke Dragan Šoć je podsjetio da je ta stranka ranije podnijela predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o ustavotvornoj skupštini, a da je sada zajedno sa Pokretom za promjene podnijela predlog povodom Zakona o postupku i načinu donošenja novog ustava.

«Činjenica da su ta dva akta pravno napadnuta kao neustavna, dovoljno govori da pristupamo izradi ustava na način koji stvara političke tenzije i stavlja pod sumnju legitimitet čitavog postupka». kazao je Šoć.

On smatra da inicijative NS i Pokreta o uslađenosti Zakona ne mogu odužiti izradu ustava i da Ustavni sud može da reaguje u narednih 15 do 30 dana, odnosno da je o predlogu NS za usklađenost Zakona o ustavotvornoj skupštini trebalo da se izjasni odavno.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković smatra da je Inicijativa Pokreta za promjene i Narodne stranke politički nekorektna i neshvatljiva.

Prema njegovim riječima, u situaciji kada Crna Gora ima čak i od međunarodne zajednice zahtjeve da što prije konstituiše Vladu, i da što prije donese Ustav, vladajuća koalicija «ponašala se na način koji je zakonski i poslovnički utemeljen».

Profesor Pravnog fakulteta Blagota Mitrić smatra da predlog za ocjenu ustavnosti Zakona za sprovođenje i donošenje Ustava zanemaruje činjenicu da je Crna Gora postala suverena država, ali da u vezi sa tim zakonom postoje manjkavosti formalno pravne prirode, jer je nastao diskontinuitet sa ranijom Crnom Gorom kao federalnom jedinicom.

XS
SM
MD
LG