Linkovi

Globalna akcija za borbu protiv falsifikovanih medicinskih proizvoda


Svetska zdravstvena organizacija i više od 20 medjunarodnih partnera pokrenuli su globalnu akciju za borbu protiv falsifikovanih medicinskih proizvoda, jer kako se navodi falsifikovani lekovi predstavljaju rastuću pretnju po zdravlje i dobrobit stanovništva svuda u svetu. Medjutim, ona navodi da je opasnost najveća u siromašnim zemljama. Najnovije procene pokazuju da je više od 30 odsto lekova u Latinskoj Americi, Jugoistočnoj Aziji i podsaharskoj Africi falsifikovano.

U ekonomijama u razvoju, Svetska zdravstvena organizacija te podatke procenjuje na 10 odsto, ali navodi da iznose čak 20 odsto u većini zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. SZO upozorava da 50 odsto od ilegalne prodaje lekova preko Interneta otpada na falsifikate.

Pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu tehnologiju i farmaciju Svetske zdravstvene organizacije, Hauard Zuker, upozorava ljude da budu veoma oprezni prilikom kupovine lekova na internetu. On kaže da su ljudi često manje oprezni kada kupuju lekove od nepoznatog izvora nego kada kupuju majice.

«Jedna je stvar kada kupujete odeću ili neku elektroniku na internetu. Najgore što može da vam se desi jeste da potrošite novac na nešto što je lošeg kvaliteta. Druga je stvar kupiti lek na internetu i ustanoviti da ste kupili lek koji je lošeg kvaliteta, falsifikovan ili još gore, lek koji može da vas povredi ili ubije».

Doktor Zuker kaže da se lekovi falsifikuju zato što je profit ogroman, a rizik mali. On kaže da je u nekim studijama procenjeno da falsifikovani lekovi donose 80 milijardi dolara godišnje, a da su kazne relativno male.

On kaže da akcioni plan Svetske zdravstvene organizacije poziva na razvoj boljih tehnologija, kojima bi se predupredilo falsifikovanje i omogućilo otkrivanje i praćenje falsifikata na tržištu i na Internetu. Dodao je da plan poziva zemlje da preduzmu mnogo oštrije zakonske mere protiv onih koji prave i prodaju lažne lekove. Medjutim Zuker je naglasio da su zakoni dobri jedino ako su sprovodivi.

«Čak ako napišete zakon i nekoga uhvatite, kako ćete to primeniti? Kako da sprečite krijumčarenja lekova preko granica? Zato mi radimo sa Interpolom, carinskim upravama i drugima».

Doktor Zuker kaže da su do Samo Indonezija, Mali i Vijetnam počeli da rešavaju problem uz pomoć SZO i njenih partnera.

XS
SM
MD
LG