Linkovi

Srčani umetak medicinska naprava koja pomaže u prevenciji srčanog napada


Većina tih aparata obložena je različitim vrstama lekova, medjutim sve više podataka nagoveštava da aparati obloženi lekovima mogu da predstavljaju odredjeni rizik.

Umetak je sićušna mreža, obično napravljena od metala koja je ugradjena u arteriju radi bolje cirkulacije krvi. Različiti lekovi … kao što su antibiotici … mogu se koristiti za oblagane umetka. Oko 6 miliona ljudi širom sveta ima umetke obložene lekovima ugradjene u arteriju. Kardiolozi sada raspravljaju da li ti srčani umetci mogu da izazovu potencijalno fatalni krvni ugrušak. Doktor Majkl Linkof objašnjava.

«Zgružavanje u umetku ga zatvara i krv prestaje da cirkuliše prema arteriji. I tako oblast oko srčanog mišića dobije srčani napad».

Neka istraživanja nagoveštavaju da bi umeci obloženi lekovima mogli da budu odgovorni za 6 hiljada slučajeva srčanog napada u Sjedinjenim Državama svake godine. Doktor Kreg Smit je sa klinike Mejo.

«Čak iako postoji umerena rasprava oko jačine rizika koji postoji, izgleda da će biti mnogo veća nego što je procenjeno ranije».

Umeci obloženi lekovima služe za prevenciju stvaranja ožiljačnog tkiva u arteriji. Ali umetak ima direktan kontakt sa krvotokom i može da dozvoli formiranje ugruška. Doktor Linkof kaže da je za pacijente kojima je ugradjen umetak najvažnije da ostanu na lekovima koji razredjuju krv i sprečavaju formiranje ugruška.

»Do sada, većina slučajeva začepljenja dogodila se kod pacijenata koji su prestali da uzimaju jedan ili oba leka za razredjivanje krvi».

Rasprava oko umetka obloženog lekovima mogla bi jednog dana da postane velika tema. Naučnici trenutno ispituju umetke koji bi mogli da budu apsorbovani u zid arterije jednom kada umetak odradi svoj posao. Te vrste umetaka mogle bi da budu sigurnija zamena onima koji se trenutno upotrebljavaju.

XS
SM
MD
LG