Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Stranger Than Fiction”


Vil Ferel, Ema Tompson i Dastin Hofman tumače glavne uloge u komičnoj fantaziji o spisateljici koja ima blokadu i jednom običnom čoveku, kojiotkriva da je u stvari lik u jednom od njenih romana.

Književnica Karen Ajfel radi na svojoj novoj knjizi, prepunoj komplikovanih pojedinosti o usamljeom revizoru koji radi za američku federalnu poresku službu, poznatiju kao IRS:

Zamislite iznenađenje tog usamljenog revizora po imenu Herold Krik kada počne da čuje glas spiosateljice koja opisuje detalje iz njegovog života. Heroldov problem je što jedino on može da je čuje. Sve izgleda kao mala neprijatnost, ali odjednom zaplet romana postaje zlokoban i strašan za Herolda.

Da bi spasao svoj život Herold mora da otkrije čiji to glas čuje i onda da je ubedi da ga ne ubije na poslednjoj stranici svog romana, kao što je do sada činila sa svim glavnim junacima svojih knjiga. Vil Ferel, poznat po ulogama mnogih komičnih likova tokom svoje karijere, u ulozi Harolda bavi se malo nežnijim humorom.

Na neki način za mene je to bila zaista dobrodošla promena, da ne budem baš toliko otvoren o svemu. Bio je lep izazov odigrati smireno tokom celog filma i biti neka da se tako izrazim, skoro obična osoba, praktično prvi put u karijeri.

“Vrlo je neobično da se neko tako primiri, pogotovo ja. Nisam navikao na to, bilo nekih trenutaka kada sam samom sebi izgledao kao stranac, tako tih i miran. Ponekad bih se upitao da li mikrofon hvata moj nežni glas, međutim, kada se uhodate i uživite se u svoj lik i svet u filmu - sve postaje normalno.”

Ema Tompson tumači ulogu povučene autorke, koja više voli da sa ljudskim likovima ima posla u svojim romanima, nego u prirodi:

“U stanu u kojem piše knjige nema ničega. Nema dokaza da ona postoji i izgleda kao da se sve vreme trudi da učini sebe nevidljivom. Kada konačno odluči 'da će ih pobiti sve', shvatate da u stvari govori o sebi.”

U potrazi za odgovorom i načinom da sebi spasi život, Herold se okreće stručnjaku za literaturu: univerzitetskom profesoru Hilbertu, koga igra dobitnik Oskara Dastin Hofman.

Pored njih troje u filmu se pojavljuje i Megi Džilenhal, kao Heroldova ljubav, pekarka slobodnog duha, koja izbegava porez. Romantiočni scenario napisao je Zek Helm, a režiju je potpisao Mark Forster, koji je radio "Monster's Ball" i "Finding Neverland."

Švajcarski reditelj, nemačkog porekla trenutno snima filmsku adaptaciju bestselera "The Kite Runner,", nagrađivanog romana avganistanskog pisca Kaleda Hoseinija.

XS
SM
MD
LG