Linkovi

Nov način lečenja uvećane prostate


Američki lekari eksperimentišu sa jednim novim, i kako se čini, efikasnim načinom lečenja uvećane prostate uz pomoć lasera.

Snažno usmereno svetlo zelenog lasera možda bi moglo da predstavlja odgovor na zdravstveni problem rasprostranjen medju starijim muškarcima.

Uz pomoć tog uredjaja, jednostavnim hirurškim zahvatom otklanja se višak tkiva koje uzrokuje urološke smetnje. Operacija nema uzgredne posledice, kakve se obično javljaju prilikom klasičnih operacija prostate. Procedura se obavlja ambulantno i pacijent istoga dana može da se vrati kući. Svetlo lasera je toliko snažno da hirurzi i bolničari moraju da nose specijalne zaštitne naočari.

Ovaj postupak posebno je pogodan za pacijente kojima ne pomaže lečenje lekovima, a koji iz nekog razloga ne mogu ili ne žele da se podvrgnu klasičnoj operaciji uz pomoć skalpela. Operacija je toliko precizna da tokom uklanjanja tkiva koje izaziva smetnje ne zahvata okolne nerve i druge osetljive ćelije.

Lekari se nadaju da će ova nova metoda možda navesti mnoge starije muškarce, koji ćutke podnose tegobe zbog prostate, da najzad potraže pomoć.

XS
SM
MD
LG