Linkovi

Voler: Ishod izbora svakako predstavlja veliki udarac Republikanskoj stranci


"Ishod izbora za Predstavnički dom i Senat svakako predstavlja veliki udarac Republikanskoj stranci", kaže za "Glas Amerike", Daglas Voler (Douglas Waller), saradnik američkog časopisa TIME. Voler se, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, ovrnuo na moguće posledice izbora na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu SAD, uključujući odnos prema Iraku, Evropi i Balkanu.

VOLER: Ishod izbora za Predstavnički dom i Senat će imati ogroman uticaj na dalji razvoj političke situacije u SAD. Tradicionalno se očekuje da predsednik pretrpi izvesne gubite na takvim izborma nakon šestogodisnje uprave, ali ne ovakvog obima. Demokrate će dobiti oko 30 novih mesta i većinu u Predstavničkom domu, što bi moglo da se dogodi i u Senatu. Izbori će takodje imati značajan uticaj i na unutrašnju i inostranu politiku Vašingtona. Što se tiče untutrašnje politike, demokrate će se založiti za povećanje minimalne nadnice, intenziviranje istraživanja embrionalnih matičnih čelija, daleko agresivnije ispitivanje nekih spornih delatnosti administracije, posebno u pogledu poslovnih ugovora u Iraku, novca koji je Pentagon utrošio, itd, što je do sada bilo skoro nemoguće učiniti zbog republikanske kontrole Kongresa. U oblasti spoljne politike, ključno pitanje će biti Irak. Niko se medju demokratama još ne zalaže za neposredno povlačanje američkih snaga iz Iraka, ali će obe stranke morati da uskoro postignu neki konsenzus radi rešavanja tog pitanja.

GLAS AMERIKE: Koji su glavni razlozi za ovakav ishod izbora za Predstavnički dom i Senat?

VOLER: Kada u izbornoj godini imate tako krupno pitanje kao što je Irak, koje je bilo od ključnog interesa za birače širom SAD, posebno u kampanjama za Predstavnički dom, gde se ne ulažu velika sredstava, kao što je slučaj u kampanjama za Senat, ovakav ishod se mogao očekivati. Zatim ste imali seksualni skandal kongresmena Marka Folija sa Floride, što je doprinelo smanjenoj podršci evangelista, koji zbog Folijevog slučaja ili nisu glasali ili su glasali za demokrate - prema nekim anketama i do 30 odsto. Takodje imate često zapostavljen ali važan element zasićenosti birača, koji su rekli: došlo je vreme za promenu. Ishod izbora je svakako veliki udarac za Republikansku stranku.

GLAS AMERIKE: Kakav uticaj bi ishod ovih izbora mogao da ima na politiku SAD u Iraku i na odnose sa Evropom, uključujući Balkan?

VOLER:U Iraku neće doći do neposrednih promena, pošto ni demokrate nemaju odgovor na to pitanje. Medjutim, svakakao će demokrate izvrštiti veći pritisak da se postigne političko rešenje i založiće se da sami Iračani preuzmu veću odgovornost za svoju zemlju i da se postavi vremenski rok za povlačenje američkih snaga. Reč je o veoma teškom problemu i bojim se da će 2008. godine republikanci i demokrate još uvek debatovati šta da se radi u Iraku. Što se tiče Evrope, demokrate će se založiti za prisnije veze i veću saradnju sa Evropskom unijom, a to se odnosi i na Balkan. Demokrate će se takodje založiti za veću angažovansot EU na Balkanu i povlačenje američkih trupa iz tog regiona. U stvari, i demokrate i republikanci imaju slična gledišta o politici na Balkanu i žele da se reše preostali problemi i osigura regionalna bezbednost.

XS
SM
MD
LG